eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 6. szombat Csaba

Négy méter magasra tolták fel a hajókat az acélkék jégtáblák

Levonult a jeges ár a Tisza magyarországi szakaszán - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Láng István, az Országos Vízügyi Főigazgatóság műszaki főigazgató-helyettese.

A jégtömeg már Szerbiában van, de a munkának még nincs vége - mondta az Országos Vízügyi Főigazgatóság műszaki főigazgató-helyettese.

„A vízminőségi készültséget még megtartjuk, hiszen a jégtorlasszal rengeteg szemét érkezett, szeretnénk összeszedni a hullámtéren, amikhez hozzáférünk. Erre két ponton lesz lehetőségünk: az alsó szakaszon és a kiskörei erőműnél.”

Ez kivételesen nagy jeges ár volt - tette hozzá az Országos Műszaki Irányító Törzs vezetője.

„A teljes jégmennyiség, ami a Tisza vízgyűjtőjén volt, 40 millió köbméter lehetett. Amit Záhonynál lejött, 6,34 millió köbméterre becsüljük. Az acélkék jégtáblák beletúrtak a kanyarokba a földbe, jól mutatja az erejét, hogy a bodrogi kikötőben négy méter magasra föltolta a hajókat a jég.”

Láng István rámutatott, hogy ezt a nagy jégtömeget egy viszonylag kis árhullám indította el a Tiszán.

„Ezek a torlaszok abnormálisan és kiszámíthatatlanul emelik meg a torlaszok fölötti vízszintet, ez történt most Záhonyban, ahol tíz méterrel emelte meg a Tisza vízszintjét, Vásárosnaményben 8,5 méterrel, Záhonyban 30 centivel maradt el az eddigi rekord árvízszinttől. Ebben az esetben más a folyófelszín görbéje, koncentráltan kisebb területen, de nagyobb vízszintek jelentkeznek. A vízhozam nem olyan nagy, de a torlaszduzzasztó hatása miatt igen nagy lehet.”

A jeges ár elleni védekezést az nehezítette meg, hogy egy ilyen jelenség nagyon kiszámíthatatlan és gyors, tehát percek alatt kellett dönteni egy-egy közbeavatkozásról - mondta Láng István, az Országos Vízügyi Főigazgatóság műszaki főigazgató-helyettese, az Országos Műszaki Irányító Törzs vezetője az InfoRádió Aréna című műsorában.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor Moszkvában: „azt akarta megtudni, merre van a békéhez vezető legrövidebb út”

Európának a béke a legfontosabb. A magyar EU-elnökség a következő félévet – az akkor végzendő munkát – békemissziónak tekinti - hangsúlyozta Orbán Viktor kormányfő a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel közös sajtótájékoztatóján pénteken Moszkvában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×