eur:
401.51
usd:
363.69
bux:
72682.75
2024. október 3. csütörtök Helga

Alig szűrik a súlyos baleseti rizikót - lapszemle

Bár a jogosítványok megújításához szükséges egészségügyi alkalmassági vizsgálatnak lassan két éve az alvászavar szűrővizsgálata is kötelező eleme, azt saját bevallásuk szerint a háziorvosoknak még mindig csak valamivel több mint egyharmada végzi rutinszerűen - írja a Magyar Idők.

Az Európai Bíróság egyesítheti a magyar és a szlovák kvótapert – írja a Magyar Idők. A lap kiemeli, hogy tucatjával érkeztek az utóbbi időben migrációs témájú ügyek az Európai Bíróságra, a beadványok az uniós jogrend alapvető pontjait is módosíthatják. A luxembourgi ítélkező fórumnak a többi között a kötelező betelepítési kvótákat is meg kell vizsgálnia. A határozatra még fél évet kell várni.

A Magyar Nemzetben arról lehet olvasni, hogy túlterheltek logopédusok, öregszik a szakma. A lap kiemeli, egyre nő a beszédzavaros gyermekek száma, és a problémák is egyre súlyosabbak, évente mintegy 80 ezer gyermek szorul beszédjavításra. Most már nemcsak az öt-, de a hároméves gyermekek szűrése is kötelező lesz.

A Portfolio arról közöl összeállítást, hogy a tavalyi év sűrű volt budapesti étteremnyitások szempontjából: nemcsak a street food piacán látható bővülés, hanem például új bisztrók is egyre nagyobb számban jelennek meg. Portál szerint a 2017-es év nagy befutója lehet egy sztárséf piacon nyíló helye, egy mediterrán fogásokat kínáló étterem vagy akár egy street food-szereplő is.

A Magyar Nemzet arról közöl cikket, hogy akár a másfél milliárd forintot is elérheti az állami nagyvállalatokat érintő gyanús életbiztosítási üzlet értéke: a Hír TV Célpont című magazinja ezúttal a Volán-társaságoknál tárt fel visszaéléseket. A Dél-Alföldi Közlekedési Központban a béren kívüli juttatási keret terhére élet- és baleset-biztosítást kötöttek 2200 dolgozóra. A munkatársaknak lényegében nem volt választásuk: volt olyan kolléga, aki nyugdíjazás előtt állván nem kívánt élni a lehetőséggel, ám az illetőt szankciókkal fenyegették meg.

Komoly baleseti rizikó az álomittasság – olvasható a Magyar Időkben. A lap hangsúlyozza, hogy bár a jogosítványok megújításához szükséges egészségügyi alkalmassági vizsgálatnak lassan két éve az alvászavar szűrővizsgálata is kötelező eleme, azt saját bevallásuk szerint a háziorvosoknak még mindig csak valamivel több mint egyharmada végzi rutinszerűen. Pedig ezzel nemcsak a veronai busztragédiához hasonló balesetek lennének megelőzhetők, hanem miután a kóros aluszékonyság kezelhető, az abban szenvedő páciensek életminősége is nagyságrendekkel javítható volna.

 Tovább fokozódhat a verseny a távközlési piacon – nyilatkozta a Világgazdaságnak a Magyar Telekom vezérigazgatója. Christopher Mattheisen szerint tavaly már ismét intenzívebbé vált a verseny a távközlési piacon, ami az új szereplő megjelenésével tovább fokozódhat. A cégvezető szerint az idei év egyik nagy trendje lehet az 5G, vagyis az eddig ismertnél is gyorsabb sebességű mobilinternet, amely, bár az idén még nem kerül kereskedelmi forgalomba, de a szereplők figyelmét felkeltette.

Többéves kedvezőtlen folyamat után pozitív változásként csökkenés figyelhető meg a fiatalkorú közfoglalkoztatottak számában - írta a Magyar Nemzet belügyminisztériumi adatokra hivatkozva. A lap hozzátette: míg 2013 és 2015 között tizenegyszeresére nőtt a tizennyolc év alatti közfoglalkoztatottak száma, addig 2016-ban majdnem a felére csökkent az előző évi adatokhoz képest.

A Portfolión arról lehet olvasni, hogy kínaiak vásárolják a legnagyobb német bank részvényeit. A Hainan Jiaoguan Holding 3,04 százalékos részesedést szerzett a Deutsche Bankban, a részvénycsomag a piaci értéke 750 millió euró. A kínai cég bejelentette, hogy akár növelheti is a részesedését, de 10 százaléknál nagyobb részvénycsomagot nem szeretnének a Deutsche Bankban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Baj van a szomszédban, tömegével szerelnek le a rendőrök

Hatalmas a rendőrhiány Szlovákiában. Szeptember 30-án járt le a felmondások beadásának határideje azok számára, akik még idén távozni akarnak a testületből. A belügyminisztériumnak nem sikerült megakadályoznia a rendőrök tömeges távozását. Az év végéig 1800-2000 rendőr szerelhet le, ami olyan helyzetet teremthet, amit már a lakosság is megérezhet a hétköznapokban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.03. csütörtök, 18:00
Kovács Ákos
Kossuth-díjas zeneszerző, előadóművész
Lefordultak a tőzsdék

Lefordultak a tőzsdék

Ma reggel az ázsiai tőzsdéken alapvetően felemás a hangulat, nagy negatív fordulat látható azonban a kínai ingatlanfejlesztőknél. Európában ezt követően rossz a hangulat, míg Amerikában kisebb esés várható. Gazdasági esemény szempontjából idehaza nem várható fontosabb közlés, külföldön azonban az amerikai elbocsátások alakulására lesz érdemes figyelni, illetve az ipari rendelésállományra vonatkozó adatokra.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×