eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Ezt a pár hibát ne kövesse el, ha pénzhez jut

Péntek este egy fővel bővült a hazai milliárdosok tábora: 22 és fél millió eurót nyert valaki az Eurojackpot játékon. Az InfoRádiónak nyilatkozó pszichológus szerint nagyon nehéz megtartani egy ekkora nyereményt.

A pénteki sorsolásra két ember adott be telitalálatos tippsort, az egyikük Magyarországon adta fel szelvényét. Ez azt jelenti, hogy mindkét nyertesnek 22 millió 569 ezer 528 euró üti a markát, pontosabban kerül a bankszámlájára. Ez bruttó összeg, vagyis az átszámítva nagyjából hétmilliárd forintból adóznia kell a szerencsésnek. Tehát

egy szelvénnyel ketten nyertek: egyikük, aki beikszelte a számokat, a másikuk a magyar állam, illetve költségvetés

– mondta el Fekete Zoltán Titusz, az RSM adószakértője.

„A magánszemélynek, aki megkapja ezt a nyereményt már a nettó pénz után semmiféle adókötelezettsége nincs: nem kell az adóbevallásában szerepeltetnie ezt az összeget, nincs egyéb adminisztrációs és egyéb terhe, kötelezettsége. A Szerencsejáték Zrt. levonja a nyereményösszegből a 15 százalékos személyi jövedelemadót és befizeti az állami költségvetésbe. Durva kerekítéssel egymilliárd forint lesz az adó,

majdnem hatmilliárd forint üti a szerencsés nyertes markát,

igaz, euróban érkezik ez az összeg.”

A péntek este milliárdossá lett magyar az első, aki idehaza telitalálatos szelvény töltött ki a 2012 márciusában indult, nálunk 2014 októbere óta létező szerencsejátékban. Összesen 16 országból adhatnak fel tippeket Izlandtól Hollandián és Németországon át Olaszországig. A játék várható főnyereménye minden héten legalább bruttó 10 millió euró, amelyet a résztvevő országok bármelyikében megnyerhetnek a játékosok. Ehhez 50 számból ötöt, továbbá 10 pótszámból kettőt kell eltalálni. A telitalálat esélye 1:95 millióhoz. A sorsolásokat péntekenként Finnország fővárosában tartják.

Jellempróbáló a nagy nyeremény

A lottó főnyereményét könnyebb megnyerni, mint megtartani

– mondta az InfoRádióban Kárpáti Bea pszichológus. A külföldi példák azt mutatják, a hirtelen jött vagyon okozta önfeledt boldogság pár hét alatt elmúlik.

„A legelső reakció egy euforikus boldogság, de az nem marad meg tartósan. A kedélyállapot viszonylag hamar, egy hónapon belül visszaáll oda, ahol volt. Tehát ha eredetileg depressziós alkat volt, ugyanolyan is marad a pénzével együtt.”

Akkor is nehéz elviselni a hirtelen érkezett nagy vagyont, ha nem egyszerre szakad az ember nyakába, mindenképpen jellempróbáló esemény – hangsúlyozta a pszichológus. Kárpáti Bea hozzátette, egy ekkora nyeremény akár

az emberi kapcsolatokat is megváltoztathatja.

„Magyarországon inkognitóban tudnak maradni a nyertesek, külföldön általában nagy médiaérdeklődés kíséri őket, amit szintén nehéz elviselni.”

Kárpáti Bea jeleztek, ilyenkor megjelenhetnek a rokonok,

mindenki szeretne kapni,

kölcsönbe, de inkább ajándékba kisebb-nagyobb összegeket. Előfordulhat, hogy a több pénz hirtelen több baráttal is gazdagítja – tette hozzá a pszichológus

„Ilyen helyzetben az a nehéz, hogy olyan társadalmi rétegbe kerülhet, amelynek életszínvonalát nem tudja fenntartani. Vesz egy drága házat, autót, de nincs folyamatos pénzutánpótlása, amivel ezeket 10-15 éven keresztül fent is tudja tartani.”

A pszichológus kiemelte, a nyeremény titokban tartása is hatalmas stresszt okoz. Szorongató érzés, ha nem tud nyugodtan örülni a nyereményének, a bujkálás, a költözés, és ha nem mondja el senkinek. Kárpáti Bea kiemelte, az is szorongást okoz, ha a nagy érdeklődés miatt nem tudja normálisan élni az életét a nyertes.

Pszichológus vagy befektetési tanácsadó?

A pszichológus azt tanácsolta, ha stabil ember a nyertes, inkább befektetési tanácsadóhoz forduljon.

„Ha lehet, az első nagy örömben ne nyúljon a pénzhez, kicsit várjon, mert az első pár hónapban nagy pénzszórás tud bekövetkezni. Pszichológus felkeresése akkor ajánlott, ha nyomást érez, nem tud megküzdeni a stresszel, és pótszerektől vár segítséget. A külföldi tanulmányok szerint ilyenkor hamar megjelenik a drog és az alkohol” - fűzte hozzá Kárpáti Bea.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 29. 00:30
×
×
×
×