eur:
392.88
usd:
363.36
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik

Ahol már megszűnt a munkanélküliség - országos lista

Tavaly év végén 42 olyan település volt, ahol mindenki dolgozott, míg 31 olyan, ahol legalább a helyi lakosság ötöde munkanélküli volt – írja a Napi.hu.

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) 273 498 álláskeresőt tartott nyilván országosan tavaly év végén, ez 3,99 százalékos relatív mutatónak felel meg.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében volt a legmagasabb az álláskeresők aránya (7,48 százalék) és száma (35 589), míg Győr-Moson-Sopronban a legalacsonyabb (1,14 százalék és 3518 fő) – közölte a Napi.hu.

Tavaly év végén 42 olyan település volt, ahol egyetlen egy álláskeresőt sem tartottak nyilván. Gazdasági csodára ugyanakkor nem kell gondolni: ezen települések többsége elöregedett, azaz a fiatalok már elköltöztek, csak a nyugdíjasok maradtak, és ez, valamint a közmunkások nagy száma javítja a statisztikát.

A települések többsége Nyugat-Magyarországon, főleg Zala megyében található. Keleten mindössze egyetlen falu, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Tornabarakony került be a felsorolásba, ahol összesen 32 munkavállalási korú él, ők pedig mind el tudtak helyezkedni vagy közmunkások. A települések között van Salföld, Vöröstó, Pásztori, Mérges és Orbányosfa is.

A hivatalos statisztika szerint tavaly év végén 31 olyan település is volt, ahol minden ötödik munkavállalási korú állást keresett. Ezek többsége Borsodban található, Nógrádban és Baranyában található. A rekorder a Somogy megyei Rinyabesenyő, ahol a dolgozókorú lakosság 39,31 százaléka nem talált magának állást 2016 decemberében.

A nagyvárosokat tekintve Debrecen áll a legrosszabbul 7681 álláskeresővel, a második Miskolc, ahol 5650 álláskeresőt regisztrált az NFSZ. A főváros nélküli versenyben Pécs kúszott fel a harmadik helyre 4032 munkanélkülivel.

A relatív mutató más sorrendet mutat: a megyei jogú városok közül Salgótarján magasan a legrosszabb arányt produkálta 8,77 százalékkal. Az összesítésben szerepelnek a legalább ezer álláskeresővel rendelkező városok is, így Békés (8,41 százalék) és Ózd (7,97) százalék a további sorrend.

A másik végletet Sopron jelenti 316 álláskeresővel és 0,8 százalékos aránnyal. Nem panaszkodhatnak a győriek sem, ahol az 1159 munkanélküli 1,35 százalékos relatív mutatót eredményezett, míg Érden 1,73 százalékot, avagy 789 álláskeresőt mért az NFSZ.

December végén Budapesten összesen 20 500 álláskeresőt regisztrált a hatóság, ami azt jelenti, hogy munkavállaló korú lakosság 1,8 százaléka nem talált magának munkát. Minden tekintetben az ötödik kerület a nyertes, hiszen nemcsak számszerűleg, hanem a relatív mutatóban is (a II. kerülettel holtversenyben) mérte a legjobb eredményt az NFSZ. A legtöbb munkanélküli a XIV. kerületben található, míg ha az arányokat nézzük, úgy a XX. kerületben a legrosszabb a helyzet.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×