eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál

Nézze meg jobban a forgalmit - meg lehet úszni a szmogriadót

A 15 évesnél öregebb autók vannak kitiltva Budapestről a szmogriadó alatt. Az adatok szerint ez mintegy 170 ezer járművet jelent.

Továbbra is érvényben van a szmogriadó riasztási fokozata a fővárosban, így hétfő reggel 6 órától tilos olyan gépjárművel közlekedni, amelynek forgalmi engedélyében a környezetvédelmi osztályt jelölő kód 0, 1, 2, 3, 4, vagy amelynek forgalmi engedélye nem tartalmaz környezetvédelmi osztályt jelölő kódot. Ez összefoglalva az Euro 3-asnál rosszabb emissziós besorolású autókat jelenti.

Ez a standard már 2000-ben kötelező volt az új modellek bevezetéséhez, míg az újonnan forgalomba helyezett esetén sem sokkal később, 2001-ben lett kötelező előírás – írja az autonavigator.hu. Vagyis a 2001 utáni autókkal nem kellene aggódniuk a tulajdonosoknak, és nyugodtan közlekedhetnének Budapesten a szmogriadó idején is.

A gyakorlat azonban mást mutat. Előfordulhat, hogy bár az autó 2001 után lett forgalomba helyezve, forgalmijában mégis például 4-es érték, azaz Euro 2-es norma teljesítése szerepel. Ilyen esetben érdemes megkérdezni a forgalmazót vagy a gyártó hivatalos hazai képviseletét, hogy az adott alvázszámú vagy motorkódú autó milyen normát teljesít. Ha megvan az igazolás, akkor a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Közlekedési Hatóság hatósági műszaki vizsgaállomását lehet felkeresni egy adatlapért, amelynek birtokában az okmányirodában kérhető a forgalmi engedély cseréje.

Büntetések

Az autós korlátozás betartását a rendőrség ellenőrzi – jelezte a Főpolgármesteri Hivatal. Mivel tavaly óta nincs sem a műszaki vizsga érvényességét, sem az emissziós besorolást jelző plakett a rendszámokon, azt lehetne gondolni, hogy könnyű megúszni a büntetést, azonban azzal is számolni kell, hogy a VÉDA rendszer okoskamerái nemcsak az autót, hanem a központi nyilvántartás adatbázisát is látják, így nem érdemes kockáztatni.

A korlátozás megszegőivel szemben 150 ezer forintig terjedő bírságot szabhatnak ki, ám a gyakorlat mást mutat. A rendőrök a szabálysértési törvény alapján járnak el, 15 és 30 ezer forint között alakulhat a büntetés mértéke – írta a vezess.hu.

170 ezer autó van kitiltva

A Belügyminisztérium adatai szerint Budapesten a forgalomban lévő személygépkocsik száma 612 870, és a január 24-i adatok szerint ebből 169 170-et érint a közlekedési korlátozás. Magyarországon összesen 3 322 479 személygépkocsi van forgalomban, ebből 1 222 913 személyautónak olyan a környezetvédelmi besorolása, hogy nem közlekedhet szmogriadó esetén.

Vannak kivételek is, így szmogriadó alatt is közlekedhetnek a helyi, helyközi és távolsági közlekedési járművek, a taxik, a megkülönböztető hang- és fényjelzéssel felszerelt járművek, a DT rendszámos diplomáciai és konzuli autók. Végezhetik munkájukat a kommunális feladatot végző vállalatok, így a szemétszállítók, az úttisztítók, hótolók, a villamos- és gázenergia-ellátók is autózhatnak, de a pénzszállítók is mehetnek. Szintén járhatnak a hivatalos betegszállító járművek, az orvosok és ügyeletek kocsijai, illetve a kórházi és járóbeteg-ellátásra, kezelésre beutalt, előjegyzett beteget szállító gépjárművek, és az érvényes mozgáskorlátozott igazolvánnyal rendelkező autók.

Szerda óta ingyen használhatják a BKV járatait a szmogriadó idejére kitiltott autók tulajdonosai. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium pedig a MÁV és Volán járatain történő utazást tette díjmentessé az érintett autósoknak. A rendszeresen ezekben a gépjárművekben utazó családtagok vagy ismerősök viszont nem részesülnek a kedvezményben.

Címlapról ajánljuk
24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

Az Egészséges utcák program célja a fővárosiak életminőségének javítása, a gyalogos és a kerékpáros közlekedés fejlesztése, a gépjárműforgalom csillapítása, valamint az akadálymentesítés. Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke az InfoRádióban elmondta: szeptemberben derül ki, hogy mely kerületek kaphatnak támogatást. Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármester szerint a kezdeményezésnek köszönhetően akár meghétszereződhet a zöldfelületek aránya a XII. kerületben.

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×