eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél

Még el sem tudták kezdeni a buszbaleset sokkos állapotú túlélőinek kezelését

Egyelőre sokkos állapotban vannak, még legalább egy hónapnak el kell telnie az első kezelésekig.

Nem tudták elkezdeni a veronai buszbaleset túlélő diákjainak pszichoterápiáját – mondta az InfoRádiónak a Magyar Pszichológiai Társaság katasztrófapszichológiai szekciójának társelnöke, V. Komlósi Annamária. Ennek oka, hogy a gyerekek még a sokk hatása alatt vannak. V. Komlósi Annamária szerint még legalább egy hónapnak el kell telnie az első kezelésekig.

Egy ilyen eset után a mentális állapot nagyon meghatározott stádiumok szerint változik, és az érintettek még mindig csak az első fázisban vannak. Jelenleg nem lehet látni, hogy a leginkább érintettek milyen gyorsan fognak a későbbiekben változni és felépülni. Ezért a hosszabb távra szóló pszichoterápiás kezelések még nem kezdődtek el. De természetesen, az ebben a szakaszban szükséges traumakezelő pszichológiai segítségnyújtás folyamatosan biztosított - mondta a szakember.

Van, aki már tud beszélni a tragédiáról, mások még egyáltalán nem képesek. De feltétlenül hagyni kell, hogy az ő egyéni érzéseik, igényeik szerint szólalhassanak meg.

Aki be tud járni az órákra, az bemehet, ez mindenkinél egyéni döntés. A tanárok már megkapták a szükséges felkészítést.

A terápiás kezelések elkezdéséig legalább egy hónapnak el kell telnie, kivéve ha valamilyen nagyon patológiás helyzet áll fenn, de ilyenről itt nincs szó - mondta V. Komlósi Annamária. A fiatalok egyelőre a sokkos, illetve az abból ébredező állapotban vannak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×