eur:
393.13
usd:
363.67
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik

Gyermekvédelmi feketelista készül

Nyilvántartás készülhet azokról, akik korábban bármilyen, kiskorúakkal szembeni bűncselekményt követtek el. A jogszabály-változtatáson az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az igazságügyi tárca dolgozik.

Czibere Károly szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár a Magyar Időkben emlékeztetett arra, hogy a javaslat a Gyermekeink Biztonságáért Kiemelt Ügyek Munkacsoportjának novemberi ülésén került elő. Ez alapján született meg a mostani tervezet.

Az EMMI szociálpolitikáért felelős helyettes államtitkára mindehhez hozzátette: a BTK-ban jelenleg bírói mérlegelésre bízzák a gyermekek elleni bűncselekmények elkövetőinek felelősségre vonását.

„Ma a büntető törvénykönyv szabályozása alapján aki a gyermekekkel szemben, a gyermekek ellenében súlyos bűncselekményt követ el, és ezért elítélik - tehát megállapítják a bűnösségét –,

a bíróság, az ítélkező bíró dönthet arról, hogy valakit a foglalkozásától vagy tevékenységétől eltilt-e.

Ez az eltilhatóság most is benne van a Btk.-ban” - közölte a helyettes államtitkár.

Nyitrai Imre az InfoRádiónak azt mondta, az EMMI az igazságügyi tárcával együtt azt szeretné elérni, hogy ez ne egy lehetőség, hanem egy mérlegelés nélküli jogkövetkezmény legyen.

„Bármiféle megállapított bűncselekményt követett el, magyarán a gyermekekkel való bánás, a gyermekekkel szembeni elvárható magatartásnak a bármilyen szintű megsértése is eredményezze azt, hogy ő a bűnügyi nyilvántartásoknak megfelelően felkerüljön kötelezően a listára, ahol a gyermekvédelemben betölthető munkakörök esetén ő

az eltiltását automatikusan az erkölcsi bizonyítványában megkapja.

Ez egy nyilvántartás, ami jelenleg is egy létező dolog, amit jelen pillanatban a bíró mérlegelési jogkörébe teszi a jogszabály” - ismertette a tervet Nyitrai Imre.

A helyettes államtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy ez a változtatás az állami ellátórendszerre vonatkozik, a családon vagy életközösségen belüli erőszakra a jelenleg is hatályos jogszabályok az irányadóak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×