eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél

A nyomozás végén lehet nyilvános az OLAF-jelentés

Csak a nyomozás végén lesznek teljes körűen megismerhetőek az OLAF-jelentés iratai. A jogszabályok csak ezt teszik lehetővé a Legfőbb Ügyészség szerint. Az iratok feltárását a főpolgármester is szorgalmazza.

Az ügyészségnek jelenleg nem áll módjában a nyomozati iratok részét képező, a 4-es metró beruházásának visszaélésgyanús ügyeit összegző OLAF-jelentést nyilvánosságra hozni – tájékoztatta a Magyar Időket a Legfőbb Ügyészség. Hozzátették: az Európai Csalás Elleni Hivatal jelentése mint bizonyítási eszköz a folyamatban lévő nyomozás részét képezi.

A büntetőeljárási törvény szabályai szerint pedig ez azt jelenti, hogy az ügy érintettjei is csak a nyomozás végén ismerhetik meg teljes körűen az iratokat.

A Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén is napirenden volt az OLAF-jelentés. Tarlós István a napirend vitájában jelezte: az anyagot mielőbbi nyilvánosságra kell hozni. Ugyanezt javasolták a fővárosi ellenzéki pártok képviselői is.

Korábban a DK egyik képviselője állította azt, hogy az OLAF főigazgatója szerint a kormány megtehetné, hogy nyilvánosságra hozza a jelentést. A főpolgármester ugyanakkor arról is beszélt, hogy pontosan ismeri a megállapítások fővárosra vonatkozó összes elemét.

„Ennek alapján innen is azt kérem, lehetőség szerint a következő órában hozzák nyilvánosságra ezt a jelentést. Gondolhatják, ha egész más lenne benne, mint amire célzok, akkor nem lennék ilyen bátor. Nagyon kíváncsi vagyok, mit fognak mondani. Azt kérem, ez a jelentés minél előbb kerüljön nyilvánosságra.”

Tarlós István arra is kitért, hogy a szabálytalanságok miatt várható büntetést nem a városnak, hanem az országnak kell kifizetnie. Közölte, hogy ez kevesebb lehet mint a Lázár János által eredetileg bejelentett 76 milliárd forint, és körülbelül 59 milliárd forintra rúghat.

A főpolgármester beszélt arról is, hogy az OLAF 78 megállapítása közül egyetlen egy vonatkozik a 2010 után időszakra: az uniós hivatal nem ért egyet azzal az eljárással, ahogy a főváros - kormányzati engedéllyel - lecserélte a beruházás "súlyos szabálytalanságokat" elkövető ellenőrző mérnökét.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×