eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

A kormányfő szerint Európa egyre inkább háttérbe szorul a nemzetközi porondon - a nap hírei

Sikertelennek nevezte az Oroszország ellen bevezetett uniós szankciókat a külgazdasági-és külügyminiszter. Eljuttatta a 4-es metróról szóló uniós jelentést a főpolgármesternek a Miniszterelnökség államtitkára.

A miniszterelnök szerint Európa nem jó célokra koncentrálja erőit és kudarcot vallott az általa alkotott tervek megvalósításában. Orbán Viktor a Konrad Adenauer Alapítvány és az Antall József Tudásközpont brüsszeli rendezvényén úgy fogalmazott: Európa régen globális jelentőségű volt, később regionális lett, de lassan ez a szerepe is visszaszorul. Szerinte Brüsszelben rosszul mennek a dolgok, még az irány is rossz.

Elsősorban energetikai kérdésekről tárgyal majd Vlagyimir Putyin orosz elnök a jövő héten Budapesten - mondta a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter az Inforádió Aréna című műsorában ismét sikertelennek nevezte a Krím-félsziget bekebelezése miatt Oroszország ellen bevezetett uniós szankciókat. Hangsúlyozta: a büntetőintézkedések hatására a magyar gazdaság 6 és fél milliárd dollárnyi exportlehetőségtől esett el. A külgazdasági és külügyminiszter úgy vélte: Oroszország nem jelent katonai fenyegetést Magyarország és a NATO-tagállamok számára. Szijjártó Péter elismerte: az Obama-adminisztráció idején gyakorlatilag megszűnt a politikai együttműködés az Egyesült Államokkal, de a védelmi és gazdasági kapcsolatokat nagyszerűnek nevezte. Hozzátette: Donald Trump várhatóan sokkal konstruktívabb viszonyt alakít majd ki Budapesttel.

Átadta az Európai Csalás Elleni Hivatal 4-es metróról szóló jelentését a Főpolgármesteri Hivatalnak a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára. Csepreghy Nándor közölte: a kormány döntése alapján a Miniszterelnökséget vezető miniszter utasítására juttatta el a teljes dokumentációt a főpolgármesterhez. Hozzátette: a jelentéshez mellékelt kísérőlevélben arra kérte Tarlós Istvánt, hogy február 28-ig ossza meg a kabinettel az OLAF-jelentésben feltárt cselekményekkel összefüggő álláspontját, hogy elindulhasson az egyeztetés az Európai Bizottsággal.

Közép-kelet-európai regionális logisztikai központot telepít jövőre Hatvanba a Bosch, a beruházással 250 új munkahely jön létre - jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter kiemelte: a Bosch az ipari parkot 17 milliárd forintból a legmagasabb technológiai színvonalon hozza létre. A megállapodás része az is, hogy a cég a következő 6 évben 60 millió euróval növeli beszerzéseinek értékét a magyar beszállítóktól. A tárcavezető hozzátette: a Bosch a legtöbb embert foglalkoztató külföldi termelő vállalat lesz Magyarországon, csaknem 15 ezer embernek ad munkát.

Stabil az állapota a veronai buszbaleset négy Honvédkórházban ápolt sérültjének - közölte a Honvédelmi Minisztérium. A tájékoztatás szerint a csuklótörést szenvedett sérültet megoperálták, az égési sérüléssel kezelt betegeknek eddig nem volt szükségük műtéti beavatkozásra.

Közzétette az Egészségügyi Világszervezet igazgatótanácsa a főtitkári posztjáért versenyben maradtak névsorát. A WHO internetes oldalán megjelent tájékoztatás szerint a három jelölt között nem szerepel Szócska Miklós volt egészségügyi államtitkár. Az ENSZ szakosított szervezetét jelenleg vezető Margaret Chan június végén távozik posztjáról. A főtitkári tisztségre az Egészségügyi Világszervezet 34 tagországa közül hat állított jelöltet. A WHO új vezetőjét májusban választja majd meg a szervezet közgyűlése.

Az oktatásért felelős uniós biztos szerint az Erasmus+ program a közös munka támogatásával képessé teszi az európai fiatalokat arra, hogy jobb társadalmat építsenek. Navracsics Tibor Budapesten elmondta, hogy az idén harmincéves Erasmus+ program 2015-ben mintegy 678 ezer európai embernek biztosított tanulási és munkalehetőséget. Hozzátette: a diákok, oktatók, kutatók unión belüli és oktatási intézmények közötti mobilitását segítő program hozzájárul, hogy a résztvevők javítsák elhelyezkedési esélyeiket, új szemléletmódot sajátítsanak el, új nyelveket tanuljanak, valamint megismerjék, mit jelent az európai polgárság eszméje a gyakorlatban.

Benyújtotta a brit kormány az uniós kilépési folyamat elindításához szükséges határozattervezetet a parlamentnek. A londoni alsóház a jövő héten kezd három vitanapot, majd szavaz a beterjesztett javaslatról, amely ezután a Lordok Háza elé kerül. A brit legfelsőbb bíróság kedden a kormány álláspontjával szemben kimondta, hogy a Brexit-hez vezető tárgyalások megkezdéséhez a törvényhozás jóváhagyása szükséges. Az ellenzéki Munkáspárt jelezte: nem fogja akadályozni a kilépési folyamatot, viszont szigorú feltételeket szabott a kabinetnek az Európai Unióval megkötendő megállapodáshoz.

Hivatalos látogatást tesz az amerikai elnöknél holnap (pén) a brit miniszterelnök. Theresa May lesz az első külföldi vezető, akit Donald Trump beiktatása óta hivatalosan fogad. A brit kormányfő a Financial Times-ban utalt arra, hogy washingtoni látogatásán óva inti majd az amerikai elnököt az európai egység meggyengítésére tett kíséreltektől. Hangsúlyozta: amikor Nagy-Britannia úgy döntött, hogy kilép az Unióból, az nem a közösség bomlasztásáról szólt. Donald Trump elnökválasztási kampányában helyeselte a Brexitet.

Lemondta washingtoni találkozóját az amerikai elnökkel a mexikói államfő. Enrique Peña Nieto a Twitteren közölte: tájékoztatta a Fehér Házat, hogy nem vesz részt a jövő keddre tervezett megbeszélésen. Donald Trump előzőleg ugyancsak a közösségi portálon azt üzente neki, hogy ha a közép-amerikai állam nem hajlandó kifizetni a két ország határán építendő fal árát, akkor ne is utazzon január végén az Egyesült Államokba. A fal megépítése Donald Trump egyik legfontosabb választási ígérete volt.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 29. 00:30
×
×
×
×