eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Elhúzódik a busztragédia áldozatainak azonosítása

A veronai buszbaleset halálos áldozatainak azonosítása és hazaszállítása valószínűleg áthúzódik a jövő hétre - mondta a külgazdasági és külügyminiszter az InfoRádiónak, hozzátéve, hogy továbbra sem tudni a tragédia okát. Közben sajtónyilatkozatot adott ki a balesetben érintett járművet üzemeltető cég vezetője. Ő azt írta: nagyon jó állapotúak, és évente másfél millió kilométert tesznek meg a járművei, az érintett busz is karban volt tartva.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az InfoRádiónak beszámolt arról, hogy a veronai buszbalesetben elhunytak azonosítását rendkívüli módon megnehezíti a tűz miatti roncsolódás, így később lehet meg a DNS-minták eredménye.

„Bár korábban arról volt szó, hogy szerda-csütörtökre befejeződhet az eljárás, valószínűleg elhúzódik a jövő hétre is, és a holttesteket is akkor hozhatjuk majd haza. Egyelőre nem tudjuk, mi okozta a balesetet. Az Olaszországban kezelt válságos állapotú sérültek helyzete stagnál, az egyik sérültnél felcsillant a remény, hogy ha nem romlik az állapota, vagy picit javul, akkor 7-10 nap múlva hazahozhatjuk” - közölte.

Az InfoRádió megkereste a Pizolit Busz Kft. vezetőjét, de nem nyilatkozott. Ennek a cégnek a járműje szenvedett balesetet Verona közelében. Czakó Tibor közleményében azt hangsúlyozta: a busz kifogástalan állapotban indult útnak, a műszaki vizsgálatokat szigorúan betartották, decemberben esett át utoljára kötelező szervizen, novemberben kapott vadonatúj gumikat.

A cégvezető hozzáfűzte: a társaság járművei karbantartottak, évente másfél millió kilométert tesznek meg, amelyeknek kétharmada külföldi út. A sofőrök legalább 3-5 éves vezetői tapasztalattal kerülnek a céghez, és mivel a legritkább esetben cserélnek egymással mindenki részletesen ismeri a saját autóbuszát.

Kiemelte: a több mint húsz éve személyszállítással foglalkozó Kft. történetében még soha nem fordult elő személyi sérülést okozó baleset, az olaszországi tragédiáról éppen ezért a vállalat minden dolgozója döbbenten értesült. Azt írja maga is sokkos állapotba került, ugyanakkor kötelességének tartotta, hogy minden birtokában lévő információt megosszon és együttérzését fejezze ki az érintetteknek. Most a túlélők segítésére egy krízis-központ létrehozásán dolgozik, ahol találkozhatnak szakemberekkel, de mindenekelőtt egymással.

Közben a Fővárosi Közgyűlés arról döntött, hogy a Budapesti Temetkezési Intézet Zrt. átvállalja a veronai buszbalesetben elhunytak temetési költségét.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 29. 00:30
×
×
×
×