eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél

Budapesten továbbra is nagyon kedvezőtlen az időjárási helyzet

Szálló por - Meteorológiai szolgálat: a fővárosban nem várható javulás a levegő minőségében.

Budapesten továbbra is nagyon kedvezőtlen az időjárási helyzet a levegőszennyezettség szempontjából - közölte kedd este az Országos Meteorológiai Szolgálat.

A szerda éjfélig szóló budapesti légszennyezettség előrejelzésben azt írták: a szálló por (PM10) 24 órás átlagértéke több helyen a riasztási határérték fölött alakul. Napközben van rá esély, hogy kisüt a nap, így néhány órára jelentősen csökkenhetnek a koncentrációs értékek. Estétől viszont ismételten jelentős romlás valószínű a levegő minőségében - tették hozzá.

Az Országos Közegészségügyi Központ mérési eredményei alapján, bár néhány helyen javult, az ország nagy részén továbbra is veszélyes vagy egészségtelen a levegő a magas szálló por (PM10) koncentráció miatt. Budapesten kedden is veszélyesnek minősítette a levegő minőségét az Országos Közegészségügyi Központ.

A kismértékű javulás ellenére továbbra is számos településen - köztük Budapesten - érvényben van a szmogriadó valamely fokozata. A fővárosban - ahol továbbra is a szmogriadó riasztási fokozata van érvényben - hétfő reggel 6 órától közlekedési korlátozást is bevezettek. A magas szállópor-koncentráció miatt Budapest közigazgatási területén tilos azzal a gépjárművel közlekedni, amelynek forgalmi engedélyében a környezetvédelmi osztályt jelölő kód 0; 1; 2; 3; 4, vagy amelyek forgalmi engedélye nem tartalmaz környezetvédelmi osztályt jelölő kódot. Tarlós István főpolgármester hétfőn azt mondta: talán - az előrejelzések alapján - csütörtökön már enyhíteni lehet az intézkedésen.

A meteorológiai szolgálat országos előrejelzése szerint szerdán délnyugaton többnyire borult, párás idő várható, másutt változóan felhős lesz az ég több-kevesebb napsütéssel. A ködben ónos szitálás, hószállingózás is előfordulhat. A Nyugat-Dunántúlon és a Tiszántúlon helyenként megélénkülhet az északi szél. A legalacsonyabb hőmérséklet általában mínusz 13 és mínusz 6 Celsius-fok között valószínű, de a derült, vastagabb hóval borított, szélcsendes tájakon mínusz 19 és mínusz 16 fok közé is hűlhet a levegő. A legmagasabb hőmérséklet többnyire mínusz 3 és plusz 2, a tartósan borult vidékeken mínusz 6 és mínusz 4 fok között alakul.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat kedden az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzésében azt írta: szerda estig főként az Északi-középhegység völgyeiben, a főváros környékén és az Alföld északi felén van legnagyobb esélye sűrű, akár zúzmarás ködfoltok kialakulásának. A tartós köd veszélye miatt figyelmeztetést csak Nógrád megyére adtak ki szerdára.

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×