eur:
393
usd:
363.47
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik

Bezárt az egyik legnagyobb budapesti gyógyszertár

Be kellett zárni Budapest egyik legnagyobb patikáját, miután a gyógyszertári tulajdonrészeket átrendező jogszabály összeugrasztotta a gazdáit – értesült az atv.hu.

Naponta ezer-ezerötszáz beteg válthatta be a receptjét december végéig a Déli Gyógyszertárban, a város egyik legrégebbi és az egyik legnagyobb forgalmú patikájában.

Ám miután a tulajdonosok január elsején nem tudták a társasági szerződéssel igazolni, hogy a tulajdonjog több mint ötven százalékban patikusé, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezésügyi-Intézet (OGYÉI) hatósági eljárással 30 napra fölfüggesztette a gyógyszerforgalmazást. Azaz gyakorlatilag becsukták a patikát, s ha a tulajdonosok – az ND Invest Kft. és a gyógyszertárat vezető úgynevezett személyi jogos gyógyszerész – január végéig nem tud egymással megegyezni,

végleg lakat kerülhet az Alkotás utcában 1887 óta üzemelő patikára.

Pedig a betegek szerint ez volt az a hely, ahol az elmúlt 30 évben sorban állás nélkül, éjjel-nappal lehetett receptet beváltani, és szinte soha nem mondták senkinek, hogy ez vagy az az orvosság elfogyott.

2017. január elsejéig minden közforgalmú gyógyszertárat működtető gazdasági társaságban gyógyszerészhez kellett kerülnie a többségi tulajdonnak. Ezért október óta nagyjából hétszáz patikában kellett gyógyszerésznek kivásárolnia korábbi társa tulajdonrészét.

Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár hét eleji bejelentése szerint összesen négy patika van, amelyik még nem bizonyította, hogy több mint ötven százalékban patikus kezébe került a tulajdon. Egyetlen gyógyszertárban kellett felfüggeszteni a forgalmazást, három átmenetileg amúgy sem vett részt a gyógyszerellátásban.

Az atv.hu úgy tudja: az egyetlen becsukott patika – a Déli Gyógyszertár – többségi tulajdonosának, az ND Invest Kft-nek az ügyvezetője, Kovács Balázs, illetve a gyógyszertárat vezető személyi jogos gyógyszerész nem tudtak megegyezni. Az atv.hu információi szerint az átadandó tulajdonrész sorsa váltott ki vitát közöttük, mert mindketten a saját családjuk egy gyógyszerész tagjának juttatva akartak megfelelni a törvénynek. A személyi jogos gyógyszerész a fiának akarta megszerezni a tulajdonrészt, Kovács Balázs azonban a feleségének ajándékozta azt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×