eur:
394.53
usd:
365.71
bux:
71738.76
2024. július 3. szerda Kornél, Soma

Az offshore-paradicsomokban sincsenek biztonságban a csalók

Több mint hatezer jogsértésre derítettek fényt tavaly az adóhatóság pénzügyi nyomozói, a kár együttesen 110 milliárd forint – tudta meg a Magyar Idők. A gyanús ügyek közel felében költségvetési csalás miatt indult vizsgálat, a tapasztalatok szerint az élelmiszeriparban és a munkaerő-kölcsönzésben komoly problémák akadtak. Mivel a csalók egy része külföldön, esetleg offshore-paradicsomokban próbálja elrejteni a pénzt, a magyar hatóság tavaly 1500 alkalommal kérte a nemzetközi szervezetek segítségét - olvasható a lapban.

Az adóhatóság emberei több mint 6200 bűncselekmény miatt indítottak büntető­eljárást. Az esetek jelentős summáról, együttesen 110 milliárd forintról szóltak. Sárközi Alexandra, a NAV bűnügyi szóvivője a Magyar Időknek úgy fogalmazott: a legnagyobb kihívást 2016-ban is a közteherviseléssel kapcsolatos visszaélések leleplezése jelentette. Az ügyek együttesen százmilliárd forintos kárt okoztak az államkasszának - írja a lap.

A szóvivő a Magyar Időknek elmondta, a visszaélések továbbra sem korlátozódnak egy-egy termékre: a tettesek azt figyelik, mely árucikkek azok, amelyekkel adott időpontban a legnagyobb hasznot érhetik el. Így egyszerre akár több típusú termékkel is folytathatják illegális üzleteiket. Áfacsalásra leginkább azokat a cikkeket használják fel, amelyek ömlesztve szállíthatók, egyedi azonosításuk nehézkes, vagy egyáltalán nem lehetséges. Sárközi Alexandra a Magyar Időknek elmondta, a NAV pénzügyi nyomozói tavaly az élelmiszerek pia­ca mellett a munkaerő-kölcsönzésben is sok gyanús esetet észleltek.

A lap a NAV szóvivőjét idézve azt írja, a hatóság az utóbbi időben változtatott a módszerein: a tömeges, de kisebb jelentőségű ügyek felderítése helyett inkább kevesebb, ám szervezetten elkövetett, és a költségvetésnek súlyos károkat okozó bűncselekmény nyomozására helyez nagyobb hangsúlyt.

A pénzügyi nyomozók tavaly is törekedtek arra, hogy gyorsan visszaszerezzék a feltételezett elkövetőktől az okozott kár minél nagyobb részét. A NAV-osok kocsikat, ingatlanokat foglaltak le, bankszámlákat ürítettek ki és adott esetben elvitték a csalásban részt vevők értékes vagyontárgyait, készpénzét - olvasható a Magyar Idők ide kattintva elérhető írásában.

Címlapról ajánljuk
Kemény Dénes Marco Rossiról: érthető, miért került mélyre, most újra kell gombolni a kabátot

Kemény Dénes Marco Rossiról: érthető, miért került mélyre, most újra kell gombolni a kabátot

Az utóbbi évek nagy sikereinek hatására megnőttek a szurkolói elvárások a magyar labdarúgó-válogatottal szemben, Svájc ellen azonban szembejött a fájdalmas valóság – mondta az InfoRádióban a magyar férfi vízilabda-válogatott korábbi szövetségi kapitánya. Kemény Dénes szerint a helyén kell kezelni a magyar csapat Eb-szereplését, Marco Rossit pedig képesnek tartja arra, hogy újra nagy eredményeket érjen el.

Orbán Viktor: az ukrán elnök nem örült túlságosan a tűzszüneti felvetésnek

Orbán Viktor miniszterelnök a Die Weltwoche című konzervatív svájci lapnak adott interjúban kijelentette, hogy kijevi látogatásán nem meggyőzni akarta Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, hanem tájékozódni arról, "hol vannak a határai" a kijevi álláspontnak a békefolyamatra vonatkozóan.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×