eur:
392.88
usd:
363.4
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik

Molnár Gyula: február 18. után jöhet az árnyékkormány

Az MSZP elnöke szerint ebben az évben még jobban megmutatkozhat itthon, hogy milyen a hatalom valódi arca. Molnár Gyula az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a szocialista párt február 18-tól kezdődő árnyékkormányszerű működéséről is.

Felvilágosodás éve: változás kell

2017, ahogy általában a választások előtti évek, rendkívül fontos – jelentette ki Molnár Gyula. Az MSZP elnöke hozzátette, a köztársasági elnök a kiegyezés évfordulóját említette, a szocialisták a felvilágosodás évének tartja az ideit.

„Arra számítunk, hogy az embereknek kinyílik a szeme és sokkal többen fogják lenni ennek a hatalomnak a jellegét. Egyértelműbbé válik, hogy mindkét, nem kormánypárti oldalnak össze kell fognia a változás erőit.

Egyre többen fogják azt gondolni, hogy változás kell az országban és egyre többen fognak ezért aktívan is tenni.”

Molnár Gyula hangsúlyozta, elképesztő, példátlan, látványos támadást indít valaki a civil szervezetek ellen. Az MSZP elnöke szerint az igazi jellegét ennek a hatalomnak az mutatja, hogy keveseknek előny az, hogy a kormányzásuk.

„Hárommillióról négymillióra nőtt a szegények száma. Elképesztő állapotban van az egészségügy és az oktatás. Az a virtuális stabilitás, amit a gazdaság felmutat, két jelentős forrásból van: egyfelől az uniós támogatásokból, miközben folyamatosan támadjuk az Európai Uniót, másrészt pedig a humán szférákból kivont pénzekből.”

Az MSZP elnöke kiemelte, lehet, hogy az emberek a mindennapokban talán nem érzik, de óriási gond az, hogy

a sajtó már nem tekinthető szabadnak:

egyre kevesebb a független sajtótermék.

„Nagyon nagy baj az, hogy az önkormányzatoknak egyre kisebb a hatáskörük, egyre több minden centralizálódik, egyre kevesebb dolog dől el helyben. A virtuális számok, a plakátra kirakott sikerek egyre jobban elfedik azt, ami a mélyben gyülekezik:

egyre nagyobb a szegénység”

- fogalmazott Molnár Gyula.

Árnyékkormány

A szocialista párt február 18-ára tervezett rendezvényével kezdődő árnyékkormányszerű működésről az elnök azt mondta, felmutatnak három-négy olyan, nem a párt környékéről érkező szakpolitikust.

„Nem pártkatonák, nem régi arcok, hanem jó szakemberek és ismert arcok.”

„Ha Botka László ebben partner - szerdán beszél vele az elnökség - valóban árnyékkormányszerű működésre állunk át. Ebben a szakpolitikát egyrészt a pártból ismert arcok, másfelől külsős, hiteles szakemberek jelenítik meg. Úgy fogunk működni, hogy a kormány mondataira az árnyékkormány szereplői válaszolnak.”

Molnár Gyula kiemelte, az ebben szerepet vállaló embereknél feltétel a stabilitás. Hozzátette, a politikában csak úgy lehet szerepet vállalni, hogy nyerni akarunk.

„Azt írjuk ki a falainkra, hogy

a Fidesz leváltható, az ország megjavítható.

Én ezt a jelszót így szoktam használni, a kollégáim kicsit pongyolának tartják, de szerintem így érthető.”

Molnár Gyula: február 18. után jöhet az árnyékkormány

A győzelem garanciája

A pártelnök kijelentette, a szocialista pártnak van miniszterelnök-jelöltje, ezen ő maga, Botka László változtathat. Az ő három, minden érdekelt pártnak címzett feltétele – közös lista, szavazatszerző képesség alapján összeállított egyéni jelöltek és megállapodás egy új baloldali politikáról - egybeesik Molnár Gyula elnöki programjával.

„Ezzel választottak meg, ezen dolgoztunk az elmúlt fél évben, hiszek abban, hogy ez a győzelem garanciája” - hangsúlyozta az MSZP elnöke.

Nincs értelme összefogni a Jobbikkal

Politikailag és taktikailag sincs értelme az MSZP és a Jobbik összefogásának - hangsúlyozta Molnár Gyula. Az MSZP elnöke kijelentette, kiváló közgazdasági szakembernek tartja Medgyessy Pétert, de tanácsadóként nem szívesen használná a pártban, mert az, a Jobbikkal való összefogást támogató mondata két hete magyarázkodásra kényszeríti a szocialistákat.

„Már mindenki cáfolta. Ez egy lehetetlen dolog. Nincs ma olyan helyzet Magyarországon, sem politikailag, sem taktikailag, hogy ezt bármilyen szempontból meg kellene tennünk.

A Jobbik a mi szemünkben politikai értelemben nem különbözik a Fidesztől.

Az, hogy még nem derült ki róluk az, ami a Fideszről, csak azért van, mert nincsenek hatalmon.”

Molnár Gyula kiemelte, nem érti, miért nem világos mindenkinek, hogy a választási rendszernek megfelelően a háromosztatú politikai térben az az egyetlen esély, hogy kellőképpen közel lehet kerülni a legnagyobbnak tűnő politikai párthoz, akkor lehet egyéni körzeteket megszerezni.

„Más nem segíthet, mert a szavazóink nem mozognak át. Nagy tévedés, hogy a Jobbik az MSZP-től vesz el szavazókat. A Jobbik 19 százalékról esett 11-re, mi 11-en vagyunk, stabilan egy ideje, bízom benne, hogy emelkedni fog. Akit elvehetett a Jobbik az MSZP-től, azt 2010-2014 között megtette. Nincs ma arra út, hogy a Jobbik az MSZP-től vegyen el szavazókat, ahogy a szocialista párt sem tud elvenni a Jobbiktól.”

Az MSZP elnöke úgy fogalmazott,

a Jobbik és a Fidesz össze vannak drótozva:

ha a Fidesz megy le, a Jobbik emelkedik és fordítva. Ez, az ő 41 százalékos szavazótömbjük, amit darabolnak – tette hozzá.

„A Jobbik politikai stratégiája akkor működik, ha a Fidesz fogy. Mi ennél hosszabban és többet nem foglalkozunk a Jobbikkal” - hangsúlyozta Molnár Gyula az InfoRádió Aréna című műsorában.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×