eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél

Összedőlhet a Dávid-szobor - lapszemle

A Magyar Idők cikkéből kiderül: a Honvédelmi Minisztérium tanulmányi ösztöndíjat dolgoz ki az elhunyt katonák gyermekei számára. A Magyar Idők arról ír, hogy elmulasztotta kifizetni bolti dolgozóinak a decemberi túlórákat, illetve az ünnepek előtt megnövekedett forgalom idejére a pluszmunkáért járó pótlékokat a Tesco.

A Magyar Idők cikkéből kiderül: a Honvédelmi Minisztérium tanulmányi ösztöndíjat dolgoz ki az elhunyt katonák gyermekei számára. A tárca jelenleg kilencezer elhunyt katona hozzátartozójáról gondoskodik, több mint 44 ezer – döntő többségében II. világháborús – hadiárva és hadiözvegy havi járadékot kap az államtól.

A Magyar Nemzet írása szerint bármelyik nap összedőlhet Michelangelo híres Dávid szobra, az ötszáz éves alkotás bokái ugyanis nem bírnának ki egy földrengést. A tudósok már egy évtizede megkongatták a vészharangokat, és az olasz kormány két éve ígért is 200 ezer eurót egy rengéselnyelő talapzat építésére, de a berendezés azóta sem készült el.

A Magyar Idők arról ír, hogy még 184 tanút kell meghallgatni a Vizoviczki László és társai ellen Debrecenben, zárt ajtók mögött folyó vesztegetési perben, így a két éve folyó eljárásban elsőfokú ítélet csak jövőre várható. A költségvetési csalás vádjával folyamatban lévő eljárásban ugyanakkor tavasszal dönthet a bíróság.

A Magyar Nemzet cikke szerint szinte bizonyos, hogy az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság kéményseprői egyes területeken nem voltak képesek december végéig elvégezni az alapvető szolgáltatásokat, a berendezések menetrend szerinti ellenőrzését, tisztítását, valamint kötelező felülvizsgálatát. A Kéményseprők Országos Szakszervezetének elnöke szerint az óriási szakemberhiányt közmunkások átképzésével próbálják pótolni.

A Világgazdaság összeállításából kiderül: idén már nem lehet építkezést elvállalni kötelező felelősségbiztosítás nélkül. A cégek ugyanakkor egyelőre nem tolonganak, hogy ezt megkössék. A szakma szerint a jogszabályi minimális limitek túl alacsonyak. A lap szerint az intézkedés miatt egy építkezés átlagosan 200 ezer forinttal drágulhat.

A Magyar Idők arról ír, hogy elmulasztotta kifizetni bolti dolgozóinak a decemberi túlórákat, illetve az ünnepek előtt megnövekedett forgalom idejére a pluszmunkáért járó pótlékokat a Tesco áruházlánc. A lap úgy tudja, a munkavállalók átlagosan nettó 15-20 ezer forintot hiányolnak a januári fizetésükből, amelyhez a pontos elszámolást sem kapták kézhez. A cég szerint ugyanakkor nincs elmaradt munkabér-kifizetésük az előző hónapra.

A Portfolio összeállításából kiderül: a kínai jegybank múlt héten keményen fellépett a jüan gyengülésére játszó spekulánsok ellen, amivel átmenetileg erősíteni tudta az árfolyamot, a héten viszont újra gyengülni kezdett a kínai deviza. Hiába a jegybank intervenció, a fokozódó tőkekivonásokat és a gyorsan apadó nemzetközi tartalékokat látva elkerülhetetlennek tűnik a további leértékelődés.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×