eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél

Januárban derül ki, meddig nem áll meg a 2-es metró

A Kossuth térre épülő új országgyűlési irodaház építésének ütemezésétől függ, hogy tavasszal megnyílhat-e ismét a tér alatti metrómegálló - mondta az InfoRádiónak a Kossuth tér átépítésének vezetője.

December eleje óta nem áll meg a 2-es metró a Kossuth Lajos téren a MTESZ-székház bontása miatt.

„A bontási munkálatok második üteme kezdődött meg néhány nappal ezelőtt, amikor lezárták a metróállomást, és elindult az épület vasbeton szerkezetének bontása. Ennek eredménye már kezd látszani: ha felnézünk az épületre a Kossuth téren, látni lehet, hogy a legfelső szint kezd eltűnni” - mondta Wachsler Tamás.

Hozzátette: egyelőre úgy tűnik, hogy a kivitelező tartja a tervezett ütemtervet. 

„Eszerint március 6-ára kell befejezni a teljes bontást. Ám nem teljesen biztos, hogy ekkor meg lehet nyitni a metróállomást. Ez egy hónapon belül fog kiderülni”

- közölte a Kossuth tér átépítését összefogó Steindl Imre-program vezetője.

Ezt azzal indokolta, hogy az építésnek is van egy olyan szakasza, ami a metróállomás lezárását teszi szükségessé.

„Az, hogy ez pontosan mikor lesz, az építést kivitelező által összerakott ütemtervből derül majd ki. A napokban fogjuk kiírni az építésre vonatkozó tendert” - tudatta Wachsler Tamás.

Hozzátette: arra próbáljáuk szorítani a legitim eszközökkel a kivitelezőt, hogy ez a lezárás az építés elején legyen, így ugyanis nem kellene kétszer lezárni a metróállomást, hanem egyszer, igaz, akkor hosszabb időre.

Közölte:

az, hogy meddig tart a lezárás, attól is függ, hogy ki milyen technológiát alkalmaz, és hogyan építi fel az építkezés menetét.

Wachsler Tamás elmondta, hogy a terv szerint 2018 szeptemberében fejeződik be az építkezés.

Onnantól kezdve az egykori Hültl Dezső-féle tervek szerinti homlokzatban egységes lesz a térnek ez az oldala.

A bontással kapcsolatban elmondta: a bontást végző kivitilező felszedte a térburkolatot, amit az építkezés után vissza kell helyezni.

„További bontásokra is szükség lesz, mert ahol az irodaházat az Országházzal összekötő alagút vezet, szintén fel kell szedni a burkolatot. Sőt, mivel az alagút nyomvonala átmegy az épület sarkánál lévő növénykazettán, így sajnos az ott lévő cserjéket is fel kell majd szedni” - közölte a Kossuth tér átépítését összefogó Steindl Imre-program vezetője.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×