eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál

Egy évig újra pótolják a fogat, ha nem sikerült

Általánosan egy év a jótállása a fogpótlásoknak, ha nem esztétikai problémáról van szó - mondta az InfoRádiónak a Magyar Orvosi Kamara Fogorvosi Tagozatának elnöke, a Semmelweis Egyetem fogpótlástani klinikájának tanszékvezetője az InfoRádióban. Hermann Péter szerint egy éven belüli hibáknál a fogorvos vagy a fogtechnikai laboratórium költségére történik a javítás.

A problémák között különbséget kell tenni, van, ami orvosi részt tartalmaz és van, ami kifejezetten szubjektív, például esztétikai jellegű – emelte ki a Semmelweis Egyetem fogpótlástani klinikájának tanszékvezetője.

Hermann Péter elmondta: „az előbbi esetén a páciens panasszal érkezik a rendelőbe, akkor minden orvosnak az a célja, hogy a fájdalomtól megszabadítsa. Ha meghaladja az orvosok szakmai tudását vagy technikai felkészültségét, akkor pácienst szakrendelőbe vagy egyetemi szintű szakellátásra továbbküldik.”

A tanszékvezető hozzátette, a második esetben egy elkészült fogpótlás valamilyen részével nem elégedett a páciens.

„Például egy kivehető fogpótlás stabilitásával, ilyenkor meg kell vizsgálni, hogy a szakma szabályai szerint készült-e, lehet-e annál jobbat készíteni. Egy teljes nemezes fogpótlásnál előfordul, hogy klinikai anatómiai körülmények is befolyásolhatják, hogy funkcionálisan mennyire stabil fogművet tudunk gyártani. Lehet, hogy a szakma szabályai szerint készült, a páciens, szubjektíven, mégis úgy éli meg, hogy nem stabil, nem jobb, nem szeret vele élni” - mondta Hermann Péter.

A Semmelweis Egyetem fogpótlástani klinikájának tanszékvezetője hangsúlyozta, nem mindegy, hogy egy fogpótlás mikor készül. Élő szervezetről van szó, ezért nem ugyanúgy működik a szavatosság, garancia, jótállás, mint egy tévévásárlás esetén.

„Általában egy év szokott lenni az az idő, ameddig az orvosok és a fogtechnikai laborok saját költségre újra elkészítik a fogművet” - jelezte Hermann Péter.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A határ a csillagos ég - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben
Új EU-frakció

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×