eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Orbán: a nemzetegyesítés a legnagyobb siker - a nap hírei

Az államadósság mértékének csökkentésére fordítja az állami földárverésekből idén befolyó 110 milliárd forintot a kormány- mondta a nemzetgazdasági miniszter. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint januárban kerül a kormány napirendjére a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatási támogatásának növekedése. Ma van az AIDS elleni küzdelem világnapja. A nap legfontosabb hírei december 1-jén.

Az államadósság mértékének csökkentésére fordítja az állami földárverésekből idén befolyó 110 milliárd forintot a kormány - mondta a nemzetgazdasági miniszter. Varga Mihály az InfoRádióban arról beszélt: az Államadósság Kezelő Központ ennek értelmében kevesebb államkötvényt bocsát majd ki illetve idő előtt törleszt magas kamatozású devizakötvényeket. Szólt arról is, hogy rövidesen dönt a kormány a letelepedési kötvények ügyében. A kabinet döntése jelentheti majd a kötvények megszüntetését, illetve átmeneti felfüggesztését is. Program indul jövőre a készpénzkímélő fizetési eszközök terjesztésére. Kijelentette: a kormány számításai szerint 25-30 milliárd forint maradhat a kis- és közepes vállalkozásoknál a társasági adó jövő évi, 9 százalékra csökkentése után. Úgy vélte: következő esztendőben a változások miatt várhatóan további 40-50 ezren választják a kisadózó vállalkozások tételes adóját.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint januárban kerül a kormány napirendjére a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatási támogatásának növekedése. Ezt az InfoRádió kérdésére válaszolta Lázár János a kormányinfón. A miniszter az InfoRádió felvetésére, amely szerint a kórházi zárójelentések és orvosi leletek szövegét magyarul is fel kellene tüntetni azt mondta: a múlt héten kért ombudsmani állásfoglalás alapján az ügyet nem vizsgálhatja a hivatal, mivel nem alapjogi, hanem szakmai kérdés van szó. Beszélt arról is: továbbra is szeretné megakadályozni a hatósági energiaárak megszüntetését célzó uniós javaslatot a magyar kormány. Közölte: teljesen új bértábla készül a polgármesterek fizetésének rendezésére.

A nemzetegyesítést nevezte az elmúlt hat év legnagyobb sikerének a kormányfő a Magyar Állandó Értekezlet 15. ülésén. Orbán Viktor úgy fogalmazott: 100 évvel a trianoni diktátum után a magyar nemzet egyes részei egymásra találtak, és a magyar-magyar együttműködés napi gyakorlattá vált. Az ülésen a résztvevők zárónyilatkozatukban megállapodtak abban, hogy 2017 a külhoni magyar családi vállalkozások éve lesz.

A kölcsönös befektetések ösztönzéséért beruházásvédelmi megállapodásról kezdődtek tárgyalások Hongkong és Magyarország között. Erről a külgazdasági és külügyminiszter beszélt, miután több hongkongi tárcavezetővel tárgyalt Kína különleges igazgatású területén. Szijjártó Péter azt mondta: a hongkongi cégek kiemelten érdeklődnek a magyarországi beruházások iránt az alacsony személyi és társasági adókulcs miatt.

Jogerősen pert nyert az Altus Zrt.-vel szemben Orbán Viktor kormányfő. Ezzel a Fővárosi Ítélőtábla megváltoztatta a korábbi elsőfokú ítéletet. Korábban a Gyurcsány Ferenc volt kormányfőhöz, a DK elnökéhez köthető cég azért indított pert, mert Orbán Viktor Strasbourgban bírálta a társaság uniós pályázatokon elnyert megbízásait. A kormányfő úgy vélte: az Altus pártcélokra is használja ezeket a forrásokat.

Megérkeztek az első számlák a Főgáztól azoknak a fogyasztóknak, akik őszig a Tigáz ügyfelei voltak - mondta az ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltató kommunikációs igazgatója. Felkai György az InfoRádióban hozzátette: ezek a számlák jellemzően magasabb összegről szólnak, mivel a fűtési szezon indulásával esik egybe a főgázas fogyasztás kezdete. A napokban a Főgáz bejelentette, hogy kikapcsolási moratóriumot vállal december 17. és jövő január 9. között.

Nagy változás tapasztalható a fogyatékkal élőkhöz való társadalmi hozzáállásban - mondta a szociális ügyekért és társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkár. Czibere Károly a fogyatékkal élők világnapja alkalmából indított programsorozaton elmondta: ma már azon dolgoznak az önkormányzatok, a szakma, a társadalom és a szabályozás is, hogy az akadályokat lebontsák.

Novák Katalin család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkár lesz a daganatos gyerekek átmeneti otthonául szolgáló budapesti Démétér Ház bővítésének fővédnöke. A 2006-ban létrejött Démétér Ház térítésmentes szállást biztosít a budapesti csontvelő-transzplantációs osztályon kezelt gyerekeknek és családtagjaiknak.

Magyarországon a legfrissebb eredmények szerint nem növekedett az újonnan regisztrált HIV-fertőzöttek száma az elmúlt évhez képest. Átlagosan 200-300 fertőzöttet diagnosztizálnak évente. Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat az AIDS elleni küzdelem világnapján közölte ezt. A szervezet arra hívta fel a figyelmet, hogy Magyarországon 1986 óta van lehetőség ingyenes és anonim HIV-szűrés elvégzésére az ország több mint száz helyszínén.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 29. 00:30
×
×
×
×