eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia

A minimálbérek emelése mellett a járulékokat is csökkentené a kormány - a nap hírei

Különféle sorozat- és maroklőfegyvereket és robbanóanyagot foglalt le a Készenléti Rendőrség. Nyílt levélben szólította fel lemondásra Gyárfás Tamást, a Magyar Úszó Szövetség elnökét a háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinka.

A minimálbérek emelése mellett a járulékokat is csökkentené a kormány - erősítette meg a nemzetgazdasági miniszter. Varga Mihály azután beszélt erről, hogy folytatódtak a tárgyalások a kormány és a szociális partnerek között. A tárcavezető közölte: a kabinet nagyarányú reálbér-emelkedést szeretne elérni a következő két évben. A múlt héten 15 százalékos minimálbérnövelést és 4 százalékpontos munkaadói járulékcsökkentést ajánlott 2017-re, a garantált bérminimum pedig 25 százalékkal nőhet.

A külgazdasági és külügyminiszter szerint összességében még nem voltak olyan kiegyensúlyozottak a kapcsolatok a szomszédos országokkal, mint most. Szijjártó Péter az Országgyűlés nemzeti összetartozás bizottságában tartott éves meghallgatásán azt mondta: nemzetpolitika céljaként azt kell kitűzni, hogy helyben erősítsék meg a magyar nemzeti közösségeket a Kárpát-medencében, abban segítsék őket, hogy a lakóhelyükön legyenek sikeresek, erősödjenek.

Különféle sorozat- és maroklőfegyvereket és robbanóanyagot foglalt le a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda az ország több pontján A Terrorelhárítási Központ rajtaütéseiben 12 embert előállítottak, közülük 11 ember gyanúsítottként hallgattak ki. A gyanúsítottak mindegyike összefüggésbe hozható a Magyar Nemzeti Arcvonal valamelyik ágával. A Magyar Nemzeti Arcvonal alapítója a bőnyi rendőrgyilkossággal gyanúsított Győrkös István.

Nyílt levélben szólította fel lemondásra Gyárfás Tamást, a Magyar Úszó Szövetség elnökét a háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinka. A többszörös világ- és Európa-bajnok úszó úgy fogalmazott: a sportági vezető utóbbi időben megjelent nyilatkozatai miatt döntött így. Hosszú Katinka a többi között azt hangsúlyozza: Gyárfás Tamás kijelentéseivel ellentétben továbbra sem rendeződött a viszonya a szövetséggel és elfogadhatatlannak tartja azt is, hogy - miközben a felkészülés feltételei továbbra sem adottak, - a szövetség a saját sikerének tartja a magyar úszók eredményeit. Hozzátette: a Komjádi uszodában az elmúlt másfél évben a második átalakítás zajlik, ami szerinte elfogadhatatlan. A Magyar Úszó Szövetség vezetősége alaptalannak tartja Hosszú Katinka vádjait és értetlenül áll az újabb kijelentések előtt. A szervezet azt hangsúlyozza: lehetőségeihez képest továbbra is kész minden támogatást megadni a versenyzőnek és arra is felhívja a figyelmet: továbbra is a lehető legnagyobbra értékeli a háromszoros olimpiai bajnok versenyzői teljesítményét.

A Kúria elnöke szerint a bírói kar arra törekszik, hogy a jogászi intézményekben minél nagyobb teret adjon az igazságosságnak. Darák Péter a testület tavalyi tevékenységéről tartott beszámolót a parlament igazságügyi bizottsága előtt. Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke kiemelte: csökkent a bíróságok ügyhátraléka és rövidültek az eljárások. Polt Péter legfőbb ügyész a vádhatóság beszámolójában kiemelte: a korrupciós ügyekben jelentősen nőtt a felderítési arány és a regisztrált bűncselekmények száma évek óta folyamatosan csökken

20 magyar rendőr indult el a szerb-bolgár határ védelmére - közölte a rendőrség. A kontingens december 6-áig teljesít szolgálatot a balkáni térségben. A magyar rendőrök szerb kollégáikkal együttműködve járőrszolgálatot látnak el és közreműködnek az embercsempészek és a Szerbia területére illegálisan érkező migránsok feltartóztatásában.

Húsz százalékkal csökkent a csecsemőhalandóság az elmúlt három évben Magyarországon, de még mindig magas, nyolc százalék fölötti a koraszülöttek aránya. A Magyar Gyermekorvosok Társasága a koraszülöttek november 17-ei világnapja alkalmából arra hívta fel a figyelmet: az adat még mindig magasabb az OECD-országok átlagánál. Velkey György elnök a társaság rendezvényén arról beszélt: a javulás az új gyógyító eljárásoknak és a jobb műszerezettségnek köszönhető, de a rendszer folyamatos létszámgondokkal küzd.

Nőgyógyászati termékei mellett a jövőben megerősíti eredeti kutatási portfólióját, a központi idegrendszerre ható készítmények fejlesztését a Richter Gedeon Nyrt. Bogsch Erik, a cég vezérigazgatója az InfoRádió Aréna című műsorába elmondta: fontos terület a biológiai hatóanyagra épülő, például vérplazma eredetű, részint géntechnológiai eljárással készített, biológiai gyógyszerek piaca is. Beszélt arról is: nemzetközileg kiugró eredményeket csak megfelelő felszereléssel, környezettel és emberekkel lehet elérni, ezeknek a száma jelenleg kevés. A trend megfordításához elsősorban pénzre van szükség.

A szórványnak ugyanakkora figyelmet kell kapnia, mint a többi nemzetrésznek - mondta a nemzetpolitikai államtitkár. Potápi Árpád a szórvány napján a budapesti Magyarság Házában beszélt erről. Az államtitkár szerint az anyaországnak kiemelkedő szerepet kell játszania a szórvány megőrzésében.

Emberléptékű és barátságos olimpiát ígért prezentációján Mizsér Attila, a 2024-es budapesti olimpiai és paralimpiai pályázat sportigazgatója Dohában, a Nemzeti Olimpiai Bizottságok Szövetségének közgyűlésén. Fürjes Balázs, a budapesti pályázat vezetője beszédében kiemelte, hogy Budapest kivételes fejlődési pályára lépett és készen áll a játékok megrendezésére.

Közvetlenül a svédek elleni felkészülései mérkőzés előtt elbúcsúztatták a pályán a magyar labdarúgó-válogatottól Király Gábort, Juhász Rolandot, Hajnal Tamást és Vanczák Vilmost. A magyar rekorder Király Gábor 108., Juhász Roland 95. mérkőzésén játszik a nemzeti csapatban, míg Hajnal Tamás 59, Vanczák Vilmos pedig 79 találkozóval a háta mögött intett búcsút a közönségnek. A mérkőzésen egyébként 2-0-ra kikapott a magyar válogatott.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×