eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

A büszkeség napjának nevezte október 23-át Orbán Viktor - a nap hírei

Összefogást és a kormány leváltását sürgették baloldali ellenzéki pártok. Bírálta a Jobbik elnöke, hogy még ma sem nyilvánosak az ügynöklisták.

A büszkeség napjának nevezte október 23-át a miniszterelnök a parlament előtti Kossuth Lajos téren mondott ünnepi beszédében. Orbán Viktor azzal folytatta: ez a nap 60 év után is felemel és megtisztít, ezért örök hála mindenkinek, aki részt vett benne. Szavai szerint az köszönhető 1956 hőseinek, hogy még a magyar történelem legsötétebb éveiben is volt mire büszkének lenni. A mai politikával vont párhuzamban hangsúlyozta: ha egy nemzet feladja függetlenségét bármikor visszasüllyedhet egyszerű nemzetiséggé. A kormányfő beszédét többször kísérte füttyszó. Dulakodás is történt, sípokkal, dudákkal és kereplőkkel igyekezték megzavarni tüntetők a Kossuth téri állami ünnepséget. A rendőrség négy embert állított elő.

Magától nem győz az igazság, a szabadságért, a jogállamért meg kell küzdeni - mondta az 1956-os Emlékbizottság elnöke, az emberi erőforrások minisztere. Balog Zoltán a Magyar Állami Operaházban rendezett díszelőadás előtt emlékeztetett arra: Magyarországon 1989-ig az áldozatok voltak a bűnösök és a gyilkosok voltak a hősök.

A Fidesz frakcióvezetője Debrecenben tartott ünnepi beszédet. Kósa Lajos azt mondta: a magyar történelemben a szabadság a függetlenséghez kapcsolódik. Párhuzamot vonva a 60 évvel ezelőtti és a mai események között arról is beszélt, hogy Magyarországon soha nem volt kérdés, mit lehet tenni a szabadságért.

Összefogást és kormányváltást sürgettek baloldali ellenzéki pártok a Blaha Lujza téren a civilek által szervezett 1956-os megemlékezésen és kormányellenes tüntetésen. Molnár Gyula, az MSZP elnöke azt mondta: Nagy Imre mártír miniszterelnök vezérgondolata ma is aktuális: a diktatúrát nem megreformálni, hanem megszüntetni kell. Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke úgy vélte: nem a kormányzás rossz, hanem a rendszer, ezért azoknak van igazuk, akik rendszerváltozást akarnak. Karácsony Gergely, a Párbeszéd Magyarországért társelnöke azt mondta: új rendszer kialakításához együttműködésre van szükség, amelyhez már a héten elkezdődnek az egyeztetések.

A Jobbik elnöke szerint nem lehet alku tárgya az ország függetlensége és szabadsága. Vona Gábor a párt Corvin közi megemlékezésén méltatta a szabadságért és függetlenségért hozott, 60 évvel ezelőtti áldozatvállalást, emellett sürgette az ügynöklisták nyilvánosságát. Bejelentette: nyilatkozatban erősítette meg a Jobbik parlamenti frakciója, hogy a párt csak akkor támogatja a tervezett alaptörvény módosítást, ha a kormány megszünteti a letelepedési kötvényt.

Az LMP a 1956-os forradalom 60. évfordulója alkalmából és a hősök iránti tiszteletből tizenharmadszor is benyújtja a parlamentnek átvilágítási javaslatát. Szél Bernadett társelnök hangsúlyozta: az állambiztonsági múltat egyszer s mindenkorra átláthatóvá kell tenni, ezért a párt követeli a diktatúra működtetőinek kizárását a közélet legmeghatározóbb pozícióiból.

Számos külföldi helyszínen, a többi között Krakkóban, Kolozsváron, Dunaszerdahelyen, Brüsszelben és Bécsben is tartottak megemlékezéseket az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc 60. évfordulóján. Több városban ünnepi szentmisét tartottak.

A Magyar Becsület Rend kitüntetést vehetett át Tőkés László volt királyhágó-melléki református püspök, Fidesz-KDNP-s európai parlamenti képviselő és Olofsson Placid bencés szerzetes az Országházban. A kitüntetések átadásán Orbán Viktor miniszterelnök hangsúlyozta: a bátornál is bátrabb a két kitüntetett.

Négynapos üléssel folytatja munkáját az Országgyűlés a most kezdődő két hétben. A képviselők kedden külön, egyórás ünnepi ülésen emlékeznek az 1956-os forradalomra és szabadságharcra. Az ülés hétfőn napirend előtti felszólalásokkal kezdődik.

Az iraki és kurd erők felszabadították a legnagyobb iraki keresztény várost, Hamdaníját, és a Moszulhoz közeli Basíka várost az Iszlám Állam uralma alól. A művelet a Moszul visszafoglalására indított újabb offenzíva része, amelyre 25 ezer embert mozgósított az iraki kormány.

Támadást indított a lázadók ellen Aleppó déli részén a szíriai hadsereg. Az Oroszország által kihirdetett fegyvernyugvás nem sokkal korábban járt le. A Bassár el-Aszad elnökhöz hű erők a libanoni síita Hezbollah fegyvereseivel együtt teljesen ellenőrzésük alá vontak egy légvédelmi alakulatot és egy adótornyot Aleppó déli peremén.

Calais-ban hétfőn kezdődik az ideiglenes migránstábor felszámolása. A hatóságok franciaországi befogadó központokba viszik át a táborban várakozó a több ezer embert. A hivatalos becslések szerint mintegy 6.400, elsősorban szudáni, eritreai és afgán állampolgár arra várt, hogy átjuthasson Nagy-Britanniába.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 29. 00:30
×
×
×
×