„Ezen a hétvégén, mind a két napon 10 órától várjuk az érdeklődőket Etyeken a Gasztrosétányon” - mondta Rókusfalvy Pál.
A Rókusfalvy Birtok vezetője elmondta, azért Élményszüret az esemény neve, mert megtekinthető, hogy mi történik a pincék világában a szüret záráskor, közben pedig mustot, murcit és újbort is lehet kóstolni, attól függően, hogy melyik pince hogy áll a munkánkkal.
„Tizenöt-hat pince lesz nyitva. Nálunk például, a Rókusfalvy Birtokon olyan rendhagyó pincetúra lesz, amellyel a látogatók pohárral a kézben megnézhetik, hogy a szüret végeztével mik történnek a pincében.”
Az etyeki Élményszüret főszervezője kiemelte, nemcsak borokkal, hanem nagyon érdekes, a szürethez kapcsolódó gasztronómiai ínyencségekkel is találkozhatnak a látogatók.
„Az Aubergine Pincében például a szokásos erdélyi rakott káposzta mellett zakuszkakrémes finomságok is lesznek. Mindenki ismeri a Sonkamestert, ő ilyenkor a levegőn szárított, sóban pácolt sonkakülönösségei mellé mindig vörösboros vadraguval és egyéb nyalánksággal készül. Van Etyeken egy olyan szörpösünk is, aki helyi termékekből készít olyan szörpöket, lekvárokat, süteményeket, amelyeket szintén mindenki szeret.”
A gyerekeket a programokon kívül palacsinták, almacsinták, sőt Recefice Borszőlőkristály is várja. A legizgalmasabb programok közül a vajköpülésen és a traktorozáson kívül a főszervező Janota Zoltán harmonikaművész koncertjét és a retrobakelit party-t emelte ki.
„A Sajtútállomáson Hegedűs Imre a sajtkészítés rejtelmeibe vezeti be a látogatókat. Ez azért izgalmas, mert a gyerekek számára ki kell derülni, hogy a tejhez köthető a sajt és nem csak a szupermarkethez. A fővárosi gyerekek ezért is mindig érdeklődéssel figyelik a sajt- és a sonkakészítést.”
Rókusfalvy Birtok vezetője hozzátette, a Gombai Pezsgőpincészetben pedig pezsgőkészítés folyamata ismerhető meg.
„Aki tehát kíváncsi azokra a szüret utáni folyamatokra, amelyek a kis kézműves pincékben végeznek, érdemes ellátogatnia a hétvégén az Etyeki Gasztrosétányra az Élményszüretre” - hangsúlyozta Rókusfaly Pál.