eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

A miniszterelnök szerint nem volt Magyarország érdekeivel ellentétes döntés az EU-csúcson - a nap hírei

Visszaküldte a szélerőművek építését szigorító törvényt az országgyűlésnek az államfő. Előzetes letartóztatásba helyezte a Teréz körúti robbantás gyanúsítottját a Budai Központi Kerületi Bíróság.

A miniszterelnök szerint nem született Magyarország érdekeivel ellentétes döntés az uniós csúcstalálkozón. Orbán Viktor a brüsszeli tanácskozás után hangsúlyozta: sikerült megakadályozni a kötelező betelepítési kvóták elfogadását. Azzal összefüggésben, hogy a Jobbik a letelepedési kötvény megszüntetéséhez köti az alkotmánymódosítás támogatását kijelentette: a kormány nem hagyja magát zsarolni, azonban vizsgálja a letelepedési kötvény létjogosultságának kérdését. Hozzátette: a Standard & Poor's magyar adósosztályzatot felminősítő döntésével javultak az ország kötvénybevonási lehetőségei. A Jobbik úgy reagált: a letelepedési kötvények megszüntetése elsősorban nem közgazdasági, hanem biztonsági kérdés.

Visszaküldte a szélerőművek építését szigorító törvényt az országgyűlésnek az államfő. Áder János szerint a módosítások ellehetetlenítik az ilyen erőművek építését A köztársasági elnök azért nem ért egyet az október 11-én elfogadott törvénymódosítással, mert az - szerinte - nem segíti a párizsi klímamegállapodás végrehajtását, ellentétben áll a megújuló energia hasznosításáról szóló 2010 és 2020 közötti cselekvési tervvel, és indokolatlan adminisztratív korlátozásokat vezet be.

Átadták Budapesten a Lufthansa Technik új repülőgépmérnöki központját, amelyben ötven, magasan képzett mérnök kap munkát. Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter azt hangsúlyozta, hogy a világ ipara és gazdasága új korszakba lép, amelyben a high-tech, a közlekedés automatizálása és a digitalizáció dominál.

A Pallas Athéné Alapítványok az Európai Központi Bank észrevételeire tekintettel leépítik állampapír-portfoliójukat - közölték a Magyar Nemzeti Bank alapítványai. A szeptember 30-i állapot szerint 157 milliárd forintot tart magyar állampapírban a hat alapítvány és az általuk alapított gazdasági társaságok.

Megkezdődött a megalakuló tankerületi központok jövő évi költségvetésének tervezése. A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ általános elnökhelyettese a tankerületi igazgatók munkaértekezletén azt mondta: a tankerületek minden technikai segítséget megkapnak. Kotán Attila kiemelten fontosnak nevezte, hogy a jövő évi költségvetés tervezésébe is be kell vonni a köznevelési intézmények vezetőit.

Összesen 56 milliárd forint uniós forrás érkezik 2020-ig az egészségügybe - jelentette be a területért felelős államtitkár. Ónodi-Szűcs Zoltán hozzátette: a fejlesztési programoknál már nem az infrastruktúrafejlesztés lesz hangsúlyos, hanem inkább a betegellátás biztonságának növelése. Mészáros János, az egészségügyi ellátórendszer működtetéséért felelős helyettes államtitkár elmondta: a gyermek- és ifjúságpszichiátriai, addiktológiai és mentálhigiénés ellátórendszer fejlesztésére 6 milliárd, orvos- és nővérszállók fejlesztésére 10 milliárd forintot lehet majd a pályázatban fordítani. Ehhez a közép-magyarországi régióban plusz 1,5 milliárd forint áll rendelkezésre.

Vargha Tamás parlamenti államtitkár lett az Árpád-ház Program miniszteri biztosa. Erről az emberi erőforrások minisztere döntött. A miniszteri biztos feladata a program előkészítésével és megvalósításával összefüggő feladatok végrehajtásának irányítása, koordinálása és felügyelete lesz. A megbízatás április 16-ig szól, a miniszteri biztos tevékenysége ellátásáért díjazásban nem részesül.

Újabb öt évre kinevezte Erdő Péter bíboros prímást, Esztergom-Budapesti érseket a vatikáni Istentiszteleti és Szentségi Kongregáció tagjává Ferenc pápa. Erdő Péter 2005 januárja óta vesz részt a kongregáció munkájában. A Vatikánban kilenc kongregáció működik, feladatuk a pápai állam, illetve az egyház működésének irányítása.

Ismét kedvezményes pihenési lehetőségre pályázhatnak a nyugdíjasok, a nagycsaládosok, valamint a fogyatékossággal élők az Erzsébet-programban - közölte a család- és ifjúságügyért felelős államtitkárság. A közlemény szerint a pályázatokra a létszámkeret kimerüléséig, de legkésőbb november 25-ig jelentkezhetnek a nyugdíjasok. A nagycsaládosok december 1-e és 30-a között pályázhatnak. A nyertesek 2017-ben és 2018-ban használhatják majd fel az üdülési támogatást.

Előzetes letartóztatásba helyezte a Teréz körúti robbantás gyanúsítottját a Budai Központi Kerületi Bíróság. A Fővárosi Törvényszék szóvivője az InfoRádióban azt mondta: a férfit több emberen, hivatalos személy sérelmére, előre kitervelten elkövetett emberölés kísérletével, valamint robbanóanyaggal visszaéléssel gyanúsítják. Emiatt akár életfogytig tartó szabadságvesztés is kiszabható. Póta Péter beszámolt arról is, hogy a gyanúsított a bíróság előtt nem tett vallomást, meg sem szólalt. A fiatal férfit szerdán fogta el Keszthelyen a Terrorelhárítási Központ.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 29. 00:30
×
×
×
×