eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

A jövő héten születhet végleges döntés a járulékcsökkentési programról - a nap hírei

Levélben fordult a miniszterelnökhöz a Közbeszerzési Döntőbizottság szerdai határozata miatt a főpolgármester. Nem változott az Alaptörvény módosításáról a pártok véleménye a frakcióközi egyeztetésen.

Levélben fordult a miniszterelnökhöz a Közbeszerzési Döntőbizottság 3-as metróvonal felújítását érintő szerdai határozata miatt a főpolgármester. Tarlós István az InfoRádiónak adott exkluzív interjújában elmondta: jelenleg nem lát esélyt szolgáltatás vásárlására a felújítás ideje alatt a buszos közlekedés biztosítására. A városvezető ezért azt kéri a miniszterelnöktől, hogy a kormány és a főváros szedjen össze annyi buszt, hogy a metró rekonstrukcióját el lehessen kezdeni.

A kormány tervei szerint 2-3 évre elhúzott járulékcsökkentés valósulhat meg. A Nemzetgazdasági miniszter az M1-en azt mondta: ez összekapcsolódik egy olyan rendszerrel, amely a bérnövekedéshez ad többlettámogatást a járulékcsökkentésen keresztül. Varga Mihály hozzátette, hogy januárban indulhat a járulékcsökkentés, amelyről már a jövő héten végleges döntés születhet.

Nem változott az Alaptörvény módosításáról a pártok véleménye a frakcióközi egyeztetésen. Kósa Lajos, a Fidesz-frakcióvezetője lát esélyt az alaptörvény módosításának elfogadására, amihez mindenképpen kell legalább két ellenzéki vagy független képviselő támogató szavazata is. A Jobbiktól Volner János frakcióvezető közölte: pártja ragaszkodott ahhoz, hogy a kormány vessen véget a letelepedési kötvény-biznisznek. Az LMP továbbra is azon az állásponton van, hogy nem vesz részt az alaptörvény módosításáról szóló szavazásban - közölte a frakcióvezető. Schmuck Erzsébet kijelentette: pártja az alkotmánymódosítást a népszavazási kampány folytatásaként értékeli. Az MSZP nem vett részt az egyeztetésen.

Megkezdődött az uniós tagországok állam- és kormányfőinek kétnapos csúcstalálkozója csütörtök délután Brüsszelben. Az ülés fő témái az Oroszországgal való kapcsolatok, a folyamatban lévő szabadkereskedelmi megállapodások, illetve a migrációs válság. Az uniós vezetők a szíriai konfliktus rendezéséről és a humanitárius válság megoldásáról is tárgyalni fognak. A kiszivárgott szövegtervezet kilátásba helyezi a Bassár el-Aszad szíriai elnök vezette rezsim támogatóinak szankcionálását, Oroszország megnevezése nélkül.

Másfél évtizede nem látott alacsony szintre, 2,4 milliárd forintra csökkent szeptember végére az államháztartás idei hiánya - erősítette meg az előzetes adatokat a Nemzetgazdasági Minisztérium. A kedvező folyamatot a reálgazdaság teljesítményével, a foglalkoztatási adatok alakulásával, valamint az egyedi tételekkel indokolta Banai Péter Benő államháztartásért felelős államtitkár. A hiányadatok alapján a kormány a GDP 2 százalékáról 1,7 százalékra módosította az év végére kitűzött deficitcélt.

A ThyssenKrupp globális központtá minősíti budapesti kutatás-fejlesztési központját - mondta a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter a német ipari konszern vezetőivel folytatott megbeszélése után közölte: stratégiai együttműködési megállapodást írtak alá a társaság vezetőivel arról, hogy a ThyssenKrupp fő együttműködő partnerként és helyszínként tekint Magyarországra a digitális iparra való átállásban.

A gazdasági élet élénkülésével egyre több a fúziós ügy a Gazdasági Versenyhivatalnál - jelentette ki a szervezet újabb 6 évre megnevezett elnöke. Juhász Miklós az InfoRádiónak adott exkluzív interjúban elmondta: megalakult az összefonódások ellenőrzésére létrehozott iroda, amely lehetővé teszi az előzetes egyeztetést a tervezett vállalati fúziók előtt. A szervezet vezetője a fogyasztóvédelmi ügyekről azt mondta: a következő években a digitális termékek és szolgáltatások versenyjogi vizsgálata lesz a fókuszban.

Közép-magyarországi vasútfejlesztéseket támogat az unió. A Székesfehérvár és Budapest közötti vasútvonal fejlesztésére 30 millió eurós támogatást hagyott jóvá az Európai Bizottság. A munkálatoknak 2018-ig kell befejeződniük. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közölte: a beruházásban megújul a székesfehérvári vasútállomás és a vágányhálózat, valamint akadálymentesek lesznek a peronok. Az Európai Bizottság 25 milliárd eurót különített el Magyarország számára az európai strukturális és beruházási alap 2014 és 2020 közötti időszakára.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 29. 00:30
×
×
×
×