eur:
394.53
usd:
364.48
bux:
71150.53
2024. július 8. hétfő Ellák
Dömötör Csaba: mindenképpen lesz politikai következménye a népszavazásnak

Dömötör Csaba: mindenképpen lesz politikai következménye a népszavazásnak

A következő kormányokat is köti, ha érvényes lesz az október 2-i kvótareferendum - mondta a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára az InfoRádió Aréna című műsorában.

A kvótareferendumnak mindenképpen lesz politikai következménye – hangsúlyozta Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára az InfoRádió Aréna című műsorában.

„Az érvényesség abból a szempontból számít, hogy amennyiben érvényes a népszavazás, akkor a népszavazás eredménye a következő kormányokat is köti. Mert az jól látszik, hogy a jelenlegi kormánypártok elkötelezettek abban, hogy Brüsszel megváltoztassa a kvótacsomaggal kapcsolatos döntéseit, de azért az ellenzéki pártok esetében nem ez a helyzet. Én nagyon fontosnak tartom azt, hogy egy olyan népszavazási eredmény szülessen, amely minden politikai szereplőt, minden politikai pártot köt a jövőre nézve.”

Dömötör Csaba hozzátette, hogy a Magyar Kormány minden lehetséges jogi eszközt mérlegel majd a kvóta ellen.

„Többféle forgatókönyvvel számol a kormány, de, hogy melyiket alkalmazza majd, az akkor dől el, ha látjuk a népszavazás végeredményét, mert az egyes kimenetelekhez kapcsolódóan értelemszerűen különböző eszközök társulnak.”

Az államtitkár hangsúlyozta: nem elsődleges cél, hogy Magyarország az Európai Biróság elé vigye az ügyet, inkább azt szeretnék, hogy a népszavazás adjon kellő felhatalmazást a kormánynak ahhoz, hogy az Európai Bizottság visszavonja döntését.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Németország szerint Európa nyert Franciaországban, de a káosz korszaka jön

Németország szerint Európa nyert Franciaországban, de a káosz korszaka jön

Német kormánypárti és konzervatív ellenzéki visszafogott derűláttással értékelték a francia nemzetgyűlési választások eredményét. Általános megítélés szerint az eredmény jó hír Európának, ugyanakkor Franciaország nehéz időszak előtt áll. Eltérő ugyanakkor Emmanuel Macron szerepének megítélése.

Megvannak az új Patrióták Európáért-frakció céljai a következő öt évre

Megalakult a Patrióták Európáért európai parlamenti frakciója, mely 12 európai tagállam 84 képviselőjét foglalja magába; célja, hogy változást hozzon az uniós politikában - mondta Gál Kinga, a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselőcsoportjának elnöke Brüsszelben, a pártcsoport EP-frakciójának alakuló ülését követően.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.09. kedd, 18:00
Kalas Vivien
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Eötvös József Kutatóközpont Európa Stratégia Kutatóintézet főreferense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×