eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia

Már alig van hiba a kísérleti tankönyvekben

A kísérleti tankönyvekben sincs több hiba, mint a korábban kiadott tankönyvekben és munkafüzetekben - mondta az InfoRádiónak az Oktatáskutató Fejlesztő Intézet főigazgatója. Kaposi József szerint a kritikusok sokszor a nézőpont-különbségeket is hibának állítják be. A főigazgató azt is cáfolta, hogy 2 milliárd forintból végzik el a korrekciókat.

„Amikor 2013 végén, 2014 elején elindult ez a program, eleve az volt az elképzelés, hogy a könyvek egyrészt kutatásokat megelőzve fejlesztődjenek, másrészt pedig a tanárok aktív bevonásával véglegesedjenek” - hangsúlyozta Kaposi József.

„Eddig az történt, hogy a korábbi TÁMOP-os forrásból az elsőtől a 12. évfolyamig elkészültek a kísérletinek nevezett könyvek, és ebből az első, az ötödik és a kilencedik évfolyamon nemcsak a kipróbálásuk történt meg, hanem ezeknek a könyveknek a véglegesítése, korrekciója is” - közölte az Oktatáskutató Fejlesztő Intézet főigazgatója.

Kiemelte: a kipróbálás folyamatába természetesen a tanári továbbképzés is be van építve, és a tankönyvprogramnak az is nagyon lényeges feladata, hogy segítse a pedagógiai kultúraváltást.

A főigazgató szerint nemcsak a kiadványokban szereplő hibákat javítják ki, ez egy komplexebb program.

„A program 60 százaléka a könyvekhez kapcsolódó digitális felület továbbfejlesztését szolgálja” - tette hozzá Kaposi József.

„A kiadványokban van egyszerű sajtóhiba – amelyeknek már szinte mindegyike kijavítódott. Szintén hibának nevezik sok esetben azt is, amikor tudományosan különböző nézőpontok jelennek meg. A harmadik típus pedig, amikor bizonyos ideológiai kérdéseket látnak bele különböző könyvekbe” - sorolta az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet főigazgatója.

„A hibáknak feltüntetettek jelentős része inkább a nézőpontból adódó különbségtétel, mintsem konkrét szakmai hiba” - véli Kaposi József.

„Bizonyára volt a mi tankönyveikben is hiba. Ha ilyet tapasztal a pedagógus, akkor szól a gyerekeknek, hogy erre figyeljenek, mert nem pontosan szerepel a könyvben” - mondta az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet főigazgatója.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×