eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél

Colleen Bell: ez a nap egyszerre képviseli azt, ami a legjobb és legrosszabb az emberiségben

Szeptember 11. mindig is olyan nap marad, amely egyszerre képviseli azt, ami a legjobb és legrosszabb az emberiségben - mondta Colleen Bell, az Egyesült Államok magyarországi nagykövete vasárnap az amerikai nagykövetség előtt tartott megemlékezésen.

Tizenöt évvel ezelőtt ezen a napon csapódott az American Airlines 11-es járata a World Trade Centerbe, a nap végére csaknem 3 ezren vesztették életüket. Olyan nap ez, amelyben sokan tapasztalták meg az értelmetlen erőszakot, ugyanakkor a hősiességet, odaadást is - mondta Colleen Bell.

Közölte: a megemlékezéssel megerősítik elszántságukat abban, hogy szembenéznek az új és régi kihívásokkal és újra elköteleződnek a közös értékek mellett.

A nagykövet azt is elmondta, hogy 60 rendvédelmi dolgozó, 343 tűzoltó és 8 mentős szolgálatteljesítés közben halt meg, rájuk is emlékeznek ezen a napon.

Pintér Sándor belügyminiszter beszédében azt hangsúlyozta, hogy szeptember 11. nagy terhet ró az országokra, meg kell akadályozni, hogy megismétlődjön. Össze kell fogni, hogy a terrorszervezetek ne veszélyeztessék a demokráciát.

Hozzátette: a világ demokráciájának méltó választ kell adnia nemzetközi összefogással és a megelőzéshez szükséges jogi háttér biztosításával, az elhárító szolgálatoknak nyomon kell követniük a változásokat, meg kell akadályozniuk a terrorista támadásokat. "A polgárok bizalma, a hősök vére erre kötelez minket" - mondta.

Tollár Tibor országos katasztrófavédelmi főigazgató azt mondta, olyan ország civil lakosságát támadták meg, amely nem volt háborúban.

Dan Daily nyugalmazott New York-i tűzoltó parancsnok, aki első beavatkozóként a World Trade Centernél teljesített szolgálatot, a rendezvényen elmondta, kiérkezésekor sötét füst gomolygott, vér és por lepte be az embereket. Tűzoltóként apró kézi eszközökkel próbálták menteni az embereket. Bár ő senkit nem talált, 17 ember élve került ki a romok alól. Hangsúlyozta: tizenötezer embert biztonságosan menekítettek ki, ezzel ez lett az eddigi legsikeresebb mentőakció az Egyesült Államok történetében.

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×