eur:
394.63
usd:
365.87
bux:
71738.76
2024. július 4. csütörtök Ulrik

Bejött a határvadász-toborzás

Szeptember elseje óta már több mint kétezren kértek tájékoztatást a határvadász bevetési osztályokba jelentkezés részleteiről az Országos Rendőr-főkapitányságon működő Országos Toborzó Központban - közölte a Belügyminisztérium (BM).

Felidézték: a kormány augusztusban döntött a rendőrség határvadász bevetési osztályainak megerősítéséről háromezer rendőrrel, miután tovább erősödött az illegális migrációs nyomás a magyar-szerb, valamint a bolgár-szerb határon, megnőtt a szerb területen várakozók száma, és a későbbiekben sem várható az illegális migráció csökkenése. Emellett - mint kiemelték - csökkenteni kell a rendőrök leterheltségét, meg kell előzni a kifáradásukat, fenn kell tartani az ország kiegyensúlyozott közbiztonsági helyzetét. További cél, hogy a lakosság szubjektív biztonságérzete ne romoljon.

A létszámfejlesztés megvalósításaként a Készenléti Rendőrség korábbi határrendészeti igazgatósága mellé egy újabb határrendészeti igazgatóságot állítanak fel, a meglévő hét határvadász bevetési osztály pedig tizenötre bővül.

A területi szervek toborzó csoportjai több megyében - többek között Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves, Győr-Moson-Sopron, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Somogy és Zala megyében - különböző rendezvényeken már fogadták az érdeklődőket. A megyei rendőr-főkapitányságok toborzó csoportjai a következő hetekben is az ország több pontján lesznek jelen, de a pályázatra a rendőrség Facebook- és Twitter-oldalán, levélben, elektronikus levélben, telefonon és valamennyi rendőri szervnél is lehet jelentkezni.

A képzés a jelentkezők létszámától függően regionálisan, várhatóan novembertől indul. A sikeresen záróvizsgázók a Készenléti Rendőrség budapesti, miskolci, nyírbátori, debreceni, orosházi, szegedi, kiskunhalasi, pécsi, kaposvári, nagykanizsai, szombathelyi, győri székhelyű osztályaihoz kerülnek majd.

Határvadásznak jelentkezhet az a 18. életévét betöltött magyar állampolgár, aki büntetlen előéletű, magyarországi állandó lakóhellyel és legalább érettségivel rendelkezik. A leendő rendőrökre egészségügyi, pszichológiai alkalmassági vizsgálat és fizikai állapotfelmérés vár, továbbá - hozzájárulásukkal - az életvitelük kifogástalanságát is ellenőrzik.

A felvettek hat hónapos képzésen vesznek részt, amelynek első két hónapjában a rendvédelmi alapfeladatokat sajátítják el, a következő négy hónapban pedig az őr-járőrtársi képzést teljesítik. A komplex szakmai vizsga után őr- járőrtárs részszakképesítést szereznek.

A képzés első két hónapjában a hallgatók munkaviszonyban állnak, ezalatt havi bruttó 150 ezer forintos munkabért kapnak. Ezután - sikeres modulzáró vizsgát követően - 12 hónap próbaidő kikötésével a Készenléti Rendőrség hivatásos állományába kerülnek őrmesteri rendfokozatban, és havi bruttó 220 300 forintos alapilletményt kapnak. Ezzel együtt jogosultak lesznek nyelvvizsga-, éjszakai és készenléti pótlékra, valamint a túlszolgálat megváltására pénzben vagy szabadidőben, béren kívüli juttatásként pedig - többek között - évi 200 ezer forint értékben cafeteriajuttatásra, lakhatási vagy albérletidíj-hozzájárulásra, utazási költségtérítésre, egészségügyi ellátásra, kedvezményes utazási- és mobiltarifa igénybe vételére - olvasható a BM közleményében.

Címlapról ajánljuk
Nigel Farage érdekes gondolatokat osztott meg Marine Le Penről
Tudósítónktól

Nigel Farage érdekes gondolatokat osztott meg Marine Le Penről

Nigel Farage szerint katasztrófához vezetne, ha Franciaországban Marine Le Pen radikális pártja kerülne kormányra. Az egykori brexitvezér, a brit Reform párt első embere szerint a francia választások első fordulójában győztes pártnak nincs kiforrott gazdasági programja.

Orbán Viktor: az ukrán elnök nem örült túlságosan

Orbán Viktor miniszterelnök a Die Weltwoche című konzervatív svájci lapnak adott interjúban kijelentette, hogy kijevi látogatásán nem meggyőzni akarta Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, hanem tájékozódni arról, "hol vannak a határai" a kijevi álláspontnak a békefolyamatra vonatkozóan.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×