eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél

Rétvári: kormányzati intézkedések a fogyatékkal élők helyzetének javítására

Több olyan kormányzati intézkedés előkészítése zajlik, amely a fogyatékkal élő emberek helyzetét pozitívan hivatott befolyásolni - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára a jobbikos Sneider Tamás kérdésére.

 Rétvári Bence kiemelte a szociális szolgáltatások fejlesztésére, tanácsadó hálózat kialakítására irányuló projekt terveket, valamint a fogyatékos személyek nagy létszámú intézményekből történő kiváltására és támogatott lakhatási formában történő elhelyezésére irányuló projektet is. A jogszabályok által régóta biztosított kedvezmények mellett az elmúlt időszakban több olyan új intézkedés is született, amelyek a fogyatékos embereket és családjaikat támogatja. Ezek között kiemelten kell kezelni, hogy az Országgyűlés elfogadta a 2015-2025 évekre vonatkozó Országos Fogyatékosságügyi Programot - mutatott rá az államtitkár parlament honlapján közzétett válaszában.

A program a hazai fogyatékosságügyi szakpolitika legfontosabb stratégiai dokumentumaként meghatározza az előttünk álló évek fogyatékosságüggyel kapcsolatos fejlesztési irányait - közölte Rétvári Bence.

A szakpolitika hangsúlyos részeként, kiemelt figyelemben részesíti a fogyatékos személyek családjainak kérdését, ennek megfelelően külön fejezetben rögzíti az ezen a területen elérendő hosszú távú célokat.

A program alapján, annak struktúráját követve fogadták el azt a kormányhatározatot, amelynek mellékletét képezi az Országos Fogyatékosságügyi Program végrehajtásának 2015-2018. évekre vonatkozó intézkedési terve. Ez konkrét intézkedésekre bontja le a programban megfogalmazott célokat - közölte Rétvári Bence, aki szerint az intézkedési terv a 2015-2018. évi időszakban nyolcvan konkrét intézkedéssel hivatott segíteni a fogyatékos személyeket és családjaikat, egy külön fejezetben pedig öt olyan intézkedés van, amelyek kifejezetten a hozzátartozók támogatására irányulnak.

A fogyatékos emberek családjai számára kiemelt jelentőségűnek nevezte az államtitkár a 2007 óta működő fogyatékos embereket nevelő családok otthonában nyújtott időszakos kísérés és ellátás szolgáltatást, amelynek fejlesztése az országos lefedettség biztosítása érdekében folyamatosan napirenden van.

Kiemelte a www.efiportal.hu címen elérhető fogyatékosságügyi portált, amely a családok és a fogyatékos emberek jogaikról, a szolgáltatásokról és ellátásokról tájékoztatja az érdeklődőket.

Az államtitkár kitért arra is, hogy a fogyatékos fiatalok nyílt munkaerőpiacon történő munkavállalási esélyeinek elősegítésével az őket nevelő családok terheit is hivatott enyhíteni az a közelmúltban született kormánydöntés, amely célzottan a fogyatékos fiatalok pályaorientációját, a képességeikhez igazodó képzés kiválasztását, a munkához szükséges kompetenciák, és mentorált körülmények között megvalósuló munkatapasztalat megszerzését elősegítő pályaorientációs-szakképzési centrum létrehozását támogatja - közölte Rétvári Bence.

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×