eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 6. szombat Csaba

A 3-as metrót pótló buszokról is tárgyalt első ülésén a gazdasági kabinet - a nap hírei

Több mint 4 ezer pályázat érkezett az 1996 előtt épült családi házak energetikai korszerűsítésére. Megjelent az egészségügyben dolgozók bérfejlesztéséről szóló kormányrendelet.

Az aktuális gazdasági és foglalkoztatáspolitikai helyzetről, az e-számla bevezetéséről és a 3-as metrót pótló buszokról is tárgyalt első ülésén a gazdasági kabinet. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter mellett jelen volt Pintér Sándor belügy-, Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter, valamint az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkárai is.

Több mint 4 ezer pályázat érkezett az 1996 előtt épült családi házak energetikai korszerűsítésére - mondta Szabó Zsolt, a kiemelt közszolgáltatásokért is felelős államtitkár. Családi házanként legfeljebb 2 és fél millió forintos állami támogatás adható. A legtöbb jelentkező a fűtés korszerűsítéséhez kért támogatást, illetve sokan szigetelést és nyílászárócserét terveznek.

Az Országgyűlés alelnöke szerint nagyobb lesz a súlya a visegrádi négyek által a migrációs ügyben képviselt álláspontnak egy sikeres magyarországi népszavazás esetén. Gulyás Gergely az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: az október 2-ai kvótareferendum után az Európai Bizottságnak valamit lépnie kell, még akkor is, ha az eredménynek valójában nincs jogi következménye.

Megjelent az egészségügyben dolgozók bérfejlesztéséről szóló kormányrendelet. A dokumentum a szakorvosok és kórházi szakgyógyszerészek alapbérének szeptembertől érvényes, bruttó 107 ezer forintos emelését rögzíti. 2017. novemberétől pedig bruttó 100 ezer forinttal nő az alapbér, a rezidenseké 50 ezer forinttal.

Az Állandó Konzultációs Fórum összehívását kéri a kormánytól a foglalkoztatási kérdések megvitatására a Liga Szakszervezetek. Az érdekképviselet közleményében jelezte: Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter járulékcsökkentési javaslatáról is egyeztetne.

Újra a vasárnapi bérpótlék duplázását kezdeményezi az MSZP. Lukács Zoltán szocialista parlamenti képviselő azt mondta: a munkaadók és a munkavállalók már megegyeztek erről, de a kabinet továbbra sem akar tudomást venni a kérdésről.

Áfacsökkentést szorgalmaz az iskolakezdés segítéséhez a Jobbik. Az ellenzéki párt ezért újra benyújtja a gyermekneveléshez szükséges cikkek általános forgalmi adójának csökkentését célzó javaslatát az Országgyűlésnek - közölte Dúró Dóra, frakcióvezető-helyettes. A Fidesz úgy reagált a javaslatra, hogy az új tanévben már a diákok több mint kétharmada ingyen kapja a tankönyvet.

Még mintegy 6 millió tankönyv hiányzik az iskolákból, de a Könyvtárellátó vezetője szerint nem lesz gond szeptemberben. Tőczik Zsolt az InfoRádiónak elmondta: a tankönyvekért a diákok egyharmadának még fizetnie kell, a határidő szeptember 15-e. Az idén már online bankkártyás módon is lehet fizetni.

Kötelező lesz a tápértékadatok feltüntetése az előrecsomagolt élelmiszereken december közepétől - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. Az előírás alól csak néhány termékcsoport mentesül. A Nébih közleménye szerint a határidőt megelőzően forgalomba hozott, tápértékjelölés nélküli termékek a készlet erejéig a polcokon maradhatnak.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor Moszkvában: „azt akarta megtudni, merre van a békéhez vezető legrövidebb út”

Európának a béke a legfontosabb. A magyar EU-elnökség a következő félévet – az akkor végzendő munkát – békemissziónak tekinti - hangsúlyozta Orbán Viktor kormányfő a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel közös sajtótájékoztatóján pénteken Moszkvában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
Hatalmas összegek vándorolnak Ukrajnába, de nem a háború miatt nincs elég forrás

Hatalmas összegek vándorolnak Ukrajnába, de nem a háború miatt nincs elég forrás

Ukrajna újjáépítésének és stabilizációjának sikere szorosan összefonódik a nemzetközi támogatás és a helyi reformok hatékonyságával. Az országnak stratégiai lépéseket kell tennie a gazdasági diverzifikáció, a humán tőke fejlesztése és az infrastrukturális modernizáció terén, hogy hosszú távú fenntartható fejlődést érjen el – vélik el a Centre for European Policy Studies kutatói, akiknek friss jelentése szerint a további nemzetközi, főként piaci befektetések legkomolyabb visszatartó ereje nem a háború, hanem a szükséges politikai reformok végrehajtása.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×