eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél

Siralmas a nők helyzete Magyarországon - lapszemle

A Népszabadság arról ír, hogy rohamosan zsugorodik az MSZP tagsága. Szeptemberben egésznapos munkabeszüntetést tartanak az önkormányzati köztisztviselők.

A Népszabadság arról ír, hogy rohamosan zsugorodik az MSZP tagsága, a párt öt év alatt több mint tízezer párttagot veszített. Miközben tagdíjakból már Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök pártja, a Demokratikus Koalíció is többet szed be a szocialistáknál és a Jobbik is gyarapította táborát az elmúlt öt évben.

Szeptemberben egésznapos munkabeszüntetést tartanak az önkormányzati köztisztviselők, akik továbbra is átlagosan 30 százalékos béremelést akarnak - mondta a Magyar Nemzetnek Boros Péterné, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének elnöke. Az érdekképviselet olyan időpontot akart választani, ami nem zavarja az október 2-ra kiírt kvótareferendumot.

Az utóbbi öt évben összesen háromezer, az idén eddig pedig már kétszáz bejelentés érkezett a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatósághoz egyebek mellett a világhálón fellelt online pedofil tartalmakkal kapcsolatban - közli a Magyar Idők. A legnagyobb arányban, 24 százalékban az olyan tartalmakat – képek, személyes adatok közzétételét – kifogásolták, amelyeket a képek szereplőinek, szerzőinek, az adatok érintettjeinek engedélyei nélkül jelentettek meg többnyire közösségi oldalakon, fórumokon, blogokon.

A Magyar Idők szerint egyre nagyobb szükség van több gazdasági ágazatban is az idénymunkásokra. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal kimutatása alapján az év első felében 521 ezer alkalommal jelentették be a hazai munkaadók, hogy időszakos munkára alkalmaztak embereket. Ez az adat harmincezerrel haladja meg a tavalyi és majdnem nyolcvanezerrel a 2014. első fél évében mért számot.

A Magyar Nemzet arról ír, hogy még most is káosz uralkodik abban a 15 megyében, ahol július elejétől az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vette át a kéményseprési szolgáltatást. Nógrádban például egyetlen kéményseprőmester sincs – állítja a Kéményseprők Országos Szakszervezetének elnöke. Vámos Csaba várhatóan még a héten felülvizsgálati kérelmet nyújt be a Kúriához, miután a Nemzeti Választási Iroda elutasította az idevágó népszavazási kezdeményezését.

A Népszabadságban arról olvashatnak, hogy tovább csúszik a 3-as metró pótlását biztosító buszok beszerzése, miután a főváros a kormány által létrehozott nemzeti buszbizottság instrukcióira vár. Azt követően ugyanis, hogy a városvezetés a kormány nyomására az új buszok vásárlása helyett a szolgáltatás kiszervezéséről döntött, az ennek többletköltségét is ellenőrző testületet még nem sikerült összehívni.

A Portfolio a World Economic Forum férfiak és nők közötti egyenlőtlenségeket mérő Global Gender Gap Indexére hivatkozva arról ír, hogy siralmas a nők helyzete Magyarországon. A vizsgált 145 ország között Magyarország csupán a 99. helyet tudta megszerezni az átfogó index alapján, a bérek közötti egyenlőtlenség tekintetében pedig csupán a 119-et.

A napi.hu-n arról olvashatnak, hogy júliustól szigorodott a munkavédelmi törvény, a cégek kötelezettségei kibővültek és már a 20 alkalmazottat foglalkoztató vállalkozásoknak is munkavédelmi felelőst kell választaniuk. Emellett a munkavédelmi képviselők felmondási védelem alá kerültek és a bírságolást kiegészítették egy újfajta szankcióval is.

A pénzcentrum.hu azokról a településekről készített összeállítást, ahol Magyarország legjómódúbb családjai élnek. E "luxustelepüléseken" hozzávetőlegesen két és félszer magasabb az egy lakosra jutó összes nettó jövedelem, mint a leginkább leszakadt kistérségekben. Részleteket a portálon olvashatnak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×