eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél

Érzi? Beindult a béremelkedés - lapszemle

A Magyar Idők több forrásból úgy értesült, hogy lecsapna az Uber által hátrahagyott ügyfelekre és sofőrökre egy magyar vállalkozás is. A Népszabadság szerint nyitott kérdés a budapesti M3-as metróvonal felújításának finanszírozása.

A Magyar Idők több forrásból úgy értesült, hogy lecsapna az Uber által hátrahagyott ügyfelekre és sofőrökre egy magyar vállalkozás is. Acég, amely a magyarországi Uber alvállalkozója volt, új applikációt fejlesztett és terjesztene a következő napoktól. Az egyelőre nem világos, miként jut a cég az ügyfelek adataihoz, akik e-mailben kapnak tájékoztatást az új szolgáltatásról.

A Népszabadság szerint nyitott kérdés a budapesti M3-as metróvonal felújításának finanszírozása. Jelenleg az a legvalószínűbb, hogy az Európai Unió a költségek felét fedezi, ám még az is elképzelhető, hogy a fővárosi kerületeknek is be kell majd szállniuk a finanszírozásba. A lapnak Szalóki Flórián, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) közlekedési operatív programokért felelős helyettes államtitkára azt mondta: várhatóan az unió vissza nem térítendő támogatás formájában fedezi a költségek felét - nagyjából 70 milliárd forintot -, a fennmaradó 70 milliárdot pedig a magyar állam visszatérítendő támogatásként biztosítaná a fővárosi önkormányzatnak.

Maradva Budapestnél a Magyar Nemzet arról ír, hogy a főváros kiírta a koncessziós pályázatot az úgynevezett hop on-hop off autóbuszos városnézésre. A majdani nyertesnek legalább 25 autóbuszt kell kiállítania a 70 fővárosi helyszínt, 39 buszmegállót érintő útvonalon. A húszéves megbízásból a lap szerint eleve kizárják azokat a társaságokat, amelyeknek az utolsó három évben a városnéző szolgáltatásból származó nettó árbevételük nem éri el az 1,2 milliárd forintot.

A Magyar Nemzet az Igazságügyi Minisztériumtól kapott tájékoztatás alapján arról számol be, hogy leghamarabb szeptemberben, a parlamenti ülésszak megkezdése után célszerű ötpárti egyeztetést folytatni a gyülekezési törvényről. A lap felidézi: a kormány illetve az igazságügyi miniszter két hete jelentette be, hogy újraírják a gyülekezési törvényt, mert az Alkotmánybíróság mulasztásos törvénysértést állapított meg több konkrét ügyben is.

A Magyar Idők szerint negyedéves működése alatt csaknem nyolcvanezer szabálytalan autóst regisztrált a rendőrség szupertrafipax-rendszere. A Véda kamerái által rögzített jogsértések többségét a sebességtúllépések adják, közlekedési lámpa tilos jelzésén áthaladás miatt 36, míg leállósáv jogellenes használata miatt mindössze nyolc esetben született elmarasztaló határozat.

A Népszabadság riportja olyan településeket mutat be, ahol közmunkáról is csak álmodoznak. Hiába a növekvő munkaerőhiány az ország fejlettebb részein, az ormánsági falvakban nem gondolkoznak azon, hogy máshova menjenek. Visszatartó erő a ház, a rokonság, a barátok, az ősök sírja és a tudáshiány. Aki mégis elmegy, az külföldre.

A Napi.hu összeállításából megtudhatják: a technológiai szektor nagyágyúi közül több is a héten teszi közzé gyorsjelentését. A befektetők e mellett a héten a Fed kamatdöntő ülése miatt is izgulhatnak. Eldőlhet, maradt e még lendület az új csúcsokra futó részvénypiacban, vagy kifújt a Brexit-szavazást követő rally.

A Portfolio a Raiffeisen Bank szakértőit idézi, amikor arról számol be, hogy az elmúlt egy-két évben felszínre törő munkaerőhiánynak köszönhetően beindult a béremelkedés Magyarországon, noha még így is 15-20 százalékos a leszakadás a visegrádi országokhoz képest. Rövid távon a munkaerő szűkössége miatt valószínűsíthetően fennmarad a gyors bérdinamika, azonban ezeket a béremeléseket csak a versenyképesen működő vállalatok tudják csak kigazdálkodni.

A Pénzcentrum.hu a közlekedési bírságokról készített összeállítást. Nyaralás előtt nem árt átnézni, hogy egy-egy szabálytalanságért mennyit kell fizetni. Már csak azért is, mert péntekig átfogó razziát tart Magyarország közútjain a rendőrség.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×