eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Vigyázzunk a hőségben az állatokra!

A nagy hőség az állatokat is megviseli. Nemcsak a kutyákra kell figyelni, hanem a mezőgazdasági állatokra is - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal országos állatvédelmi főfelügyelője.

„Kiemelten fontos, hogy a tűző napsütéstől óvjuk az állatokat, illetve gondoskodjunk a folyamatos ivóvíz-ellátásukról. Lezárt autóban, napsütésben semmiképp se hagyjuk a kedvencünket, könnyen hőgutát kaphat, ami az életébe kerülhet” - hívta fel a figyelmet Pallós László.

A NébiH országos állatvédelmi főfelügyelője hozzátette, a sétáltatásokat célszerű a kora reggeli, késő délutáni órákra időzíteni. A táplálékot is érdemes több részletre osztani, hiszen az emberhez hasonlóan az állatok étvágya is csökken, de mint jelezte: friss ivóvíz mindig legyen az állat előtt.

Pallós László elmondta: „hosszú szőrű kutya szőrzetét kicsit levághatjuk, megritkíthatjuk. Ez komoly segítség lehet, hogy a nehéz napokat átvészelje. Nagyon fiatal, illetve idős, beteg, keringési rendellenességgel küzdő kutyák esetében még nagyobb a rizikó, kímélni kell őket, az árnyékos, nyugodt hely biztosítása nagyon fontos.”

A NébiH országos állatvédelmi főfelügyelője hozzátette, a nyulakat, csirkéket is megviseli a hőség.

„A nagylétszámú állattartó telepeken olyan rendszerek, automata szellőzőrendszerek vannak beépítve, amelyek biztosítják a megfelelő mikroklímát. Ezeknél arra kell figyelni, hogy a meghibásodást azonnal jelezze egy szerkezet” - emelte ki Pallós László.

Hozzátette, a háztáji állománynál is az a legfontosabb, hogy árnyékos helyet és friss vizet biztosítsuk az állatoknak. Mint mondta, ha ólhoz kifutó is társul, fontos, hogy azt is beárnyékoljuk, mert a sertések például hamar leéghetnek. Ha az állatokat szállítani kell, a kora reggeli vagy a késő esti órákat ajánlják a szakemberek.

„Hosszútávú, nyolc órán túli állatszállítás esetén nagyon szigorú előírások vonatkoznak a járműre, például megfelelő légcserét biztosító szellőztetőrendszerrel kell rendelkeznie és az állatokat folyamatos el kell látni ivóvízzel” - hívta fel a figyelmet Pallós László.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 29. 00:30
×
×
×
×