eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél

A mai éjszaka gyorsan véget ér - itt a nyári napforduló

Ma van a nyári napforduló, ilyenkor legrövidebb az éjszaka és 16 órát van fent a Nap az égen. Az időszakhoz kötődő magyar népszokásokról Tátrai Zsuzsanna néprajzkutató beszélt az InfoRádiónak.

„Szent Iván napja a nyári napforduló ünnepe. Valószínűleg a bizánci befolyás következménye, hogy szlávos nevet kapott, bár egyes vidékeken, például Szeged környékén Búzavágó Szent Jánosnak nevezik, Székelyföldön pedig Keresztelő Szent Jánosnak” - mondta Tátrai Zsuzsanna néprajzkutató.

Hozzátette: ennek a napnak a legfőbb hagyománya a tűzugrás, amely legtovább az ország peremterületein maradt meg, például Nyitra vidékén és Csallóközben, de mostanában ismét reneszánsza van és felújítják a hagyományát.

„A tűzgyújtásnak sokféle jelentést tulajdonítottak, úgy vélték, hogy megvéd a köd, a jégeső és a dögvész ellen, elősegíti a jó termést és a tűzben párolt növényeknek gyógyító erőt tulajdonítottak” - fogalmazott a néprajzkutató.

Tátrai Zsuzsanna elmondta, hogy ilyenkor a tűz parazsát párosával ugorják át a fiatalok éneklés közben.

„Létezik egy olyan mondás is, hogy hosszú, mint a Szent Iván éji ének. Onnan ered, hogy ha egy faluban sok fiatal élt, akkor sokan ugrották át párosával a tüzet. Ezek a dalok párosító, összeéneklő énekek voltak, és arra szolgáltak, hogy a leányzó férjhez menjen, a legény pedig el is vegye” - ismertette a népszokást Tátrai Zsuzsanna.

A néprajzkutató azt is lemondta, hogy a tűzugrás valószínűleg sötétedés után történt és egészség – és szerelemvarázsló célja volt, miközben több más, érdekes szokással párosult.

„A májusfákat is a tűzre dobálták, mert úgy gondolták, hogy ennek különös varázsereje van. A Szent Iván-énekek legjobb változatait Kodály Zoltán gyűjtötte össze és kórusművében fel is dolgozta, a dalok pedig világszerte ismertté is váltak” - mondta Tátrai Zsuzsanna néprajzkutató az InfoRádiónak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×