eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál

Két év után ismét összeülhet a NATO-Oroszország Tanács

Két héten belül ismét sor kerülhet az utoljára 2014-ben ülésezett NATO-Oroszország Tanács nagyköveti szintű tanácskozására - közölte pénteken Jens Stoltenberg NATO-főtitkár.

"Az Oroszországgal történt konzultációkat követően megállapodtunk a NATO-Oroszország Tanács nagyköveti szintű üléséről. Ezt a találkozót két héten belül megtartjuk a NATO brüsszeli főhadiszállásán" - derült ki Stoltenberg közleményéből.

Az észak-atlanti szövetség a tanácskozáson meg akarja majd vitatni az ukrajnai konfliktust, és a minszki megállapodások teljes körű végrehajtásának szükségességét - hangsúlyozta a főtitkár. A napirenden szerepel majd az ukrajnai mellett az afganisztáni konfliktus és a terrorizmus elleni harc, illetve a felek megvitatják a katonai tevékenységek átláthatóságát és kockázatcsökkentését is.

Stoltenberg elmondta, hogy a tanácskozásra az "Oroszországgal folytatott politikai párbeszéd" fenntartása keretében kerül sor, ugyanakkor meggyőződése szerint az észak-atlanti szövetség nem hajlandó "visszatérni a Moszkvával folytatandó együttműködéshez, mint ha mi sem történt volna, amíg Oroszország nem kezdi el betartani a nemzetközi szabályokat".

A NATO befagyasztott minden gyakorlati együttműködést Moszkvával 2014 áprilisát követően, amikor Oroszország magához csatolta a Krímet.

A NATO-Oroszország Tanácsot 2002-ben hozták létre az egykori hidegháborús ellenségek közötti bizalomépítés érdekében. Utoljára nagyköveti szinten a testület 2014 júniusában ülésezett, azóta a párbeszédet befagyasztották. A Nyugat azzal vádolja Moszkvát, hogy a Krím félszigetet a nemzetközi jog megsértésével csatolta el, illetve hogy Oroszország szeparatista erőket támogat Kelet-Ukrajnában.

Címlapról ajánljuk

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×