eur:
392.88
usd:
363.34
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik

Sólyom László a Bükkben

A Bükki Nemzeti Parkba látogatott Sólyom László köztársasági elnök, aki ezzel 2007. januárban kezdődött, Értékőrző tájak és emberek Magyarországon elnevezésű országjáró sorozatának nyolcadik állomására érkezett.

A látogatás első napján, pénteken a köztársasági elnök mintegy kétórás gyalogtúrán vett részt a Bükk-fennsíkon. Több órás séta keretében a tájegység különlegességeivel ismerkedett.

Ma Sólyom László Felsőtárkányban részt vesz a nemzeti park bemutatkozásán, majd Odorváron, a térség erdőgazdálkodásáról és madárvédelmi programjáról tájékozódik. Sólyom László találkozik a térség polgármestereivel, majd a Thummerer Pincészetben neves egri borászok tájékoztatják a borvidék problémáiról.

A köztársasági elnök Tarnabodon találkozik a befogadófalu-program létrehozóival. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat ezen a településen foglalkoztatási és hajléktalanokat befogadó programot hozott létre. Az államfő a visontai Mátrai Erőműben megismerkedik az üzem korszerű kéntelenítő rendszerével, és bemutatják neki a külszíni bányászat utáni rekultiváció módszereit is. A látogatás utolsó napján Sólyom László a nemzeti park nógrádi területén, Ipolytarnócon ellátogat a Bükkábrányban feltárt, közel nyolcmillió éves ősfák maradványaihoz.

Az államfő a túra végén részt vesz a Regionális határ menti együttműködések elnevezésű találkozón, ahol a többi közt szó lesz az Ipoly-hidak építéséről, a határ menti vasútfejlesztésekről, valamint a Szlovákiát és Magyarországot egyaránt érintő közös természetvédelmi vállalkozás, a Novohrad-Nógrad Geopark létrehozásáról.

Sólyom László országjáró sorozatának első állomásaként még 2007 januárjában a Körös-Maros Nemzeti Parkba látogatott, a mostani túra a sorozat nyolcadik állomása.

Hanganyag: Szabó Gergõ

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×