eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 6. vasárnap Brúnó, Renáta

A rendőrség még szigorúbban lépne fel az ittas vezetők ellen

További szigorításokat kezdeményez a rendőrség az ittas vezetők számának csökkentése miatt. Erre azért van szükség, mert még mindig sokan ülnek ittasan a volán mögé. A rendőrség szerint az ittas vezetésre vonatkozó szabályokon csak akkor lehet lazítani, ha az emberek megtanulják, hogy két-három pohár ital után már nem vezethetnek.

A rendőrök a január 20-a óta alkalmazott zéró toleranciának megfelelően a helyszínen elveszik a sofőr jogosítványát, ha az alkoholszonda elszíneződik. Azóta napi 20-22 jogosítványt vontak be a rendőrök, azaz összesen mintegy ezret - mondta az InfoRádióban Komáromi Endre, az Országos Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti osztályának vezetője.

Akinek a vérében 0,8 ezreléknél több alkoholt mutatnak ki a műszerek, az bűncselekményt, akinél ennél kevesebbet, az szabálysértést követ el.

A rendőrség azonban tovább szigorítaná a szabályt, mert az adatok azt mutatják: még mindig sok az ittas vezető, ráadásul Magyarországon a halálos kimenetelű vagy sérüléssel járó balesetek csaknem 14 százaléka az alkoholfogyasztásra vezethető vissza. Nyugat-Európában ez az arány 4 százalék alatt van.

Az ORFK szerint a büntető törvénykönyvet úgy kellene módosítani, hogy a jelenlegi 0,8 ezrelék helyett már 0,5 ezrelék felett bűncselekmény legyen az ittas vezetés, ez alatt pedig szabálysértés.

Elképzelhető, hogy lazuljanak a szabályok - feltételekkel

A magyar és sok európai szabályozás között az a különbség, hogy nálunk a határ alatt is szabálysértésnek minősül az ittas vezetés, míg sok helyen ennek semmilyen következménye nincs.

Komáromi Endre elképzelhetőnek tartja, hogy Magyarországon is lazuljanak a szabályok, ehhez azonban szerinte előbb azt kellene megérteniük az embereknek, hogy hatalmas különbség van egy pohár bor és két-három elfogyasztása között. Õ úgy látja: amíg az emberek nem tartanak mértéket, addig az előírásokat csak szigorítani lehet.

Az InfoRádió által megkérdezett közlekedési szakjogász azonban nem ért egyet a változtatással, amely szerinte jogbizonytalanságot és bírósági perek sorozatát eredményezi majd.

Koma Péter úgy látja: az ezrelékek tologatása követhetetlenné teszi a szabályt, ráadásul aggályosnak tartja azt a tervet is, amely szerint az ittas vezetőket nem vinnék kórházba, hogy vért vegyenek tőlük és az alapítanák meg a vérükben lévő alkohol szintjét, ehhez a helyszíni szondát használnák.

Az ügyvéd szerint ez azonban annál pontatlanabb, minél kisebb alkoholszintet vizsgálnak vele. A szabályozás így perek sorozatát indíthatja el.

Hanganyag: Kálló Izabella

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Olyan betegséget terjesztenek már itthon is a szúnyogok, ami ellen nincs védőoltás

Olyan betegséget terjesztenek már itthon is a szúnyogok, ami ellen nincs védőoltás

A tavalyi évhez képest háromszorosára nőtt a nyugat-nílusi lázzal fertőzöttek száma Magyarországon, a 2018-as járvány adatait azonban még messze nem közelíti meg. A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ kimutatásai szerint itthon az idén eddig 99-en kapták el a vírust, a legtöbb eset Budapesten, Pest és Hajdú-Bihar vármegyében volt.

Orbán Viktor: nem adjuk oda a brüsszeli bürokratáknak

Az olasz és a magyar két szabadságharcos nép, amely sohasem adja meg magát, sohasem adja fel a szabadságát, és sohasem engedi át az országát idegeneknek - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap Olaszországban, a Matteo Salvini vezette Liga nagygyűlésén, amelyet a Bergamo közeli Pontida kisvaros mezején tartottak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
Amerika tagadja az offenzíváról szóló híresztelést, Izrael hadserege megtorlást tervez - Híreink a közel-keleti konfliktusról vasárnap

Amerika tagadja az offenzíváról szóló híresztelést, Izrael hadserege megtorlást tervez - Híreink a közel-keleti konfliktusról vasárnap

Izrael azzal fenyegetőzik, hogy lebombázza Irán energetikai infrastruktúráját. Teherán elkezdte menekíteni az olajszállító tankereit, majd újabb, szintén energetikát érintő válaszcsapással fenyegette meg Izraelt. Jeruzsálem folytatja Libanon déli részének megszállását. Daniel Hagari ellentengernagy, az IDF szóvivője szerint az izraeli csapatok péntekig legalább 440 Hezbollah-katonát öltek meg a dél-libanoni szárazföldi műveletek során. Az Egyesült Államok különleges megbízottja határozottan cáfolta azokat a híreszteléseket, melyek szerint Washington jóváhagyta volna Izrael esetleges libanoni szárazföldi offenzíváját. Az izraeli hadsereg szóvivője bejelentette, hogy az ország megtorolja az Irán által indított rakétatámadást, de ennek időpontját és módját még nem határozták meg. Cikkünk folyamatosan frissül a közel-keleti harcok legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×