eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 6. vasárnap Brúnó, Renáta

Orbán az egészségbiztosítási törvény hatályon kívül helyezését javasolja

A Fidesz és a KDNP törvényjavaslatot nyújt be az egészségbiztosítási törvény hatályon kívül helyezése érdekében - jelentette be Orbán Viktor pártelnök szerdai nemzetközi sajtótájékoztatóján, Budapesten.

A javaslat, amelyet Orbán Viktor mellett Semjén Zsolt, a KDNP elnök-frakcióvezetője és két egészségpolitikus, Mikola István (Fidesz) és Nagy Kálmán (KDNP) jegyez, a február 11-én elfogadott, és február 18-án kihirdetett egészségpénztárakról szóló törvényt akarja hatályon kívül helyezni. Ahogy a Fidesz elnöke fogalmazott, az egészségbiztosítás privatizációját akarják megakadályozni.

Orbán Viktor közölte: az indítvány egyrészt visszaállítja a február 18-a előtti állapotokat, másrészt pedig megelőzi azokat a lépéseket, amelyeknek a törvény értelmében a következő háromnegyed évben kellene megtenni.

A törvényjavaslat benyújtását indokolva emlékezetett arra, hogy őszre esedékes az Albert-házaspár népszavazási kezdeményezése az egészségbiztosítás privatizációjának megakadályozására, "így be kell látni, hogy felesleges még egyszer bekövetkeznie mindannak, ami március 9-ei népszavazáson történt".

Hangsúlyozta: a népszavazás megelőzésével megspórolható társadalmi pénzügyi és energiák, valamint a felesleges alkotmányjogi vita kikerülése érdekében az volna a jó, ha a kormánykoalíció komolyan elgondolkodna és segítene a törvény visszavonásában.

A pártelnök szerint vissza kell térni a 2006-os parlamenti választások idején kötött társadalmi megegyezéshez, "amelyet azóta felrúgott a kormány, és amelyben az MSZP és a Fidesz is egyértelművé tette, hogy nem kívánja privatizálni az egészségügyi biztosítási rendszert".

Arra a kérdésre, hogy ha a kormány elutasítja a hatályon kívül helyezésre vonatkozó fideszes javaslatot, odaállnak-e az Albert-házaspár kérdése mellé, Orbán Viktor azt mondta, a kezdeményezést civilek viszik, ezért a politikai pártoknak óvatosan kell viselkedni, "hiba volna azt a benyomást kelteni, hogy egy párt átveszi a tőlük az ügyet".

Ha hatalomra kerül, a Fidesz visszaalakítja az egészségbiztosítást

Kérdésre válaszolva a Fidesz elnöke ismét világossá tette, hogy ha kormányra kerülnek, akkor visszaalakítják az egészségbiztosítást. "Ha akarnék, se tehetnék mást, mert ez a népakarat, az üzleti szférának pedig tudnia kell, hogy kockázatos terepre lép be - fogalmazott.

Orbán Viktor a vizitdíj, a kórházi napidíj és a tandíj miatt kieső összegek pótlása kapcsán azt mondta, ha a kormány elutasítja a Fidesz erre irányuló indítványait, akkor újra és újra javaslatokat tesznek majd, világossá teszik a magyar társadalom előtt, hogy rendelkeznek megoldásokkal.

Hangsúlyozta: ebben az évben a kieső bevételek pótlása 15,8 milliárd forint, ami a költségvetés alig egy ezrelékét éri el. Ennek megmozdítása nem igényel kormányzati bravúrt, csak akaratot - tette hozzá. Szerinte a kormányzati akarat elmaradása kicsinyes bosszú az embereken a népakarat miatt.

A pártelnöktől egy korábbi nyilatkozatára utalva azt is megkérdezték, a népszavazás után hogy látja, mennyivel került közelebb az ország a hatalmi változáshoz, egy tyúklépésnyivel, vagy egy hétmérföldes csizmányival. Hétmérföldessel - válaszolt Orbán Viktor, mert szerinte azt a politikát, amit a hatalom folytat, egyértelműen elutasították az emberek.

Az MSZP szóvivője reagálásában azt mondta: a szocialisták nem szeretnék azt az állapotot, ami az egészségbiztosítási törvény február 18-ai hatálybalépése előtt volt. Nyakó István hozzátette: a szocialisták várják a Fidesz javaslatait.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: nem adjuk oda a brüsszeli bürokratáknak

Az olasz és a magyar két szabadságharcos nép, amely sohasem adja meg magát, sohasem adja fel a szabadságát, és sohasem engedi át az országát idegeneknek - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap Olaszországban, a Matteo Salvini vezette Liga nagygyűlésén, amelyet a Bergamo közeli Pontida kisvaros mezején tartottak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×