eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 6. vasárnap Brúnó, Renáta

Értékeket pusztítottak a régi pesti zsidónegyedben

Értéket pusztítottak az építkezések a VII. kerületi volt zsidónegyed ingatlanberuházásai során - állapítja meg egy jelentés, amelyet az UNESCO Világörökségi Központja készített.

Több civil szervezet kereste meg az UNESCO párizsi központját a VII. kerületi világörökségi helyszín védőzónájába tartozó régi pesti zsidónegyed területén történt építkezések és bontások kapcsán, emiatt nemzetközi szakértői misszió érkezett a fővárosba a problémák feltárására - mondta az InfoRádiónak a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal elnökhelyettese.

Fejérdy Tamás hozzátette: a helyszíni szemlét tavaly novemberben tartották, a szakértői jelentés pedig a múlt hét pénteken érkezett meg a hivatalhoz.

A szakértők szerint a régi pesti zsidónegyedben sok az örökségi érték, és, bár több szempontból rossz állapotban van a terület, a rehabilitációnak lényeges akadálya nincs - közölte a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal elnökhelyettese.

A jelentés jócskán tartalmaz negatív megállapításokat is. Eszerint az elmúlt időszakban történt bontások értéket pusztítottak, az építések pedig rossz minőségűek, tehát nem egyeztethetők össze a világörökségi státusszal - magyarázta Fejérdy Tamás.

A szakmai anyag készítői bontási és építési moratóriumot javasolnak - mondta a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal elnökhelyettese, hozzátéve: ezt azóta el is rendelték.

A moratórium nem visszamenőleges hatályú, ezért a Dohány utcai zsinagóga melletti építkezés folytatódhat, hiszen arra még korábban adtak ki engedélyt - fűzte hozzá Fejérdy Tamás.

Hanganyag: Tenczer Gábor

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Szakértő: 2025-ben jelentős drágulás jöhet a lakáspiacon

Szakértő: 2025-ben jelentős drágulás jöhet a lakáspiacon

Tovább gyorsíthatja az ingatlanok drágulását az a kormányzati bejelentés, amely szerint jövőre az önkéntes nyugdíjmegtakarításokat adómentesen lakáscélra lehet fordítani. A becslések szerint ez a lehetőség 300 milliárd forint extraforrást hozhat a lakáspiacra.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A háborút lezáró tervvel áll elő Zelenszkij, Oroszország rátette a kezét Németország csúcsfegyverére - Vasárnapi híreink az orosz-ukrán háborúról

A háborút lezáró tervvel áll elő Zelenszkij, Oroszország rátette a kezét Németország csúcsfegyverére - Vasárnapi híreink az orosz-ukrán háborúról

Hét kilométerre megközelítették az orosz katonák a donbaszi front logisztikai központját, Pokrovszkot. Moszkva megkezdte a megkaparintott Leopard 2A6-os harckocsik tanulmányozását. Az orosz Uralvagonzavod hadiipari üzemébe szállított, jó állapotú Leopard 2A6-os harckocsi nem a német Leopard-széria exportra szánt változata, hanem eredetileg a német hadsereg megrendelésére gyártották, így valószínűleg sok érzékeny technológiai vívmányt tartalmaz. Komoly korrupciós botrány robbant ki amikor kiderült: az ukrán Védelmi Beszerzési Ügynökség túlárazottan szerzett be egyes nyugati fegyvereket. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az egy hét múlva esedékes, úgynevezett Ramstein formátumú csúcstalálkozón kívánja bemutatni "győzelmi tervét" országa szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×