eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél

Nem halasztják el a Déli Áramlatról szóló megállapodás aláírását - a nap hírei

Nem halasztják el a Déli Áramlat gázvezeték megépítéséről szóló megállapodás csütörtöki aláírását. Húszmillió forinttal jutalmazza a kormány azokat a sportolókat, akik aranyérmet szereznek a pekingi olimpián. A nap legfontosabb hírei február 27-én.

Nem halasztják el a Déli Áramlatról szóló megállapodás aláírását

Nem halasztja el a miniszterelnök a Déli Áramlat gázvezeték magyarországi szakaszának megépítéséről szóló orosz-magyar megállapodás csütörtöki, moszkvai aláírását, és az is biztos, hogy addig már nem hívják össze az Országgyűlés rendkívüli ülését, amelyet a Fidesz kezdeményezett az ügyben. Mandur László, a parlament szocialista alelnöke a házbizottsági ülésen azt mondta: nem lehet ilyen rövid idő alatt határozatképesen összehívni a törvényhozást.

Az SZDSZ szerint akkor támogatható a Déli Áramlat megépítése, ha nem akadályozza az uniós Nabucco vezeték létesítését, ezért még a héten országgyűlési határozati javaslatot terjeszt a törvényhozás elé, hogy a parlament ismét nyilvánítsa ki elkötelezettségét az európai gázvezeték mellett.

Németh Zsolt, a külügyi bizottság fideszes elnöke hangsúlyozta: a vezeték tovább növeli az ország függőségét az orosz gáztól, ezért arra kérte Gyurcsány Ferenc kormányfőt, hogy parlamenti jóváhagyás nélkül ne írja alá a szerződést.

Már nem titkolózik Gyurcsány

A miniszterelnök szerint a Magyar Villamos Művek, a Szerencsejáték Zrt., a Magyar Posta és az Állami Autópályakezelő is benne lehet az új tulajdonosi programban. Gyurcsány Ferenc a TV2 reggeli műsorában azt mondta: a volán társaságoknál nem gondolkodik ebben a konstrukcióban.

A program részleteiről a kormányfő annyit mondott: a tervek szerint egy ember legfeljebb egymillió forintnyi részvényt jegyezhetne, 10-15 százalékos kedvezménnyel. Hozzátette: jegyzéskor a teljes összeg 5 százalékát, 40 ezer forintot kellene befizetni.

Takarékos államot képzel el az SZDSZ

Markáns adó- és óvatos járulékcsökkentéssel, illetve a bürokratikus rendszer egyszerűsítésével képzeli el az adóreformot az SZDSZ. Kóka János pártelnök elmondta: örömmel vették, hogy Gyurcsány Ferenc kormányfő is 300 milliárdos közteher-csökkentésről beszélt.

A szabaddemokrata politikus a liberális adóreform részleteiről azt mondta: takarékos, a jelenleginél jóval kevesebbet költő és kevesebb adót beszedő államot képzelnek el. A Fidesz szerint az elmúlt években sokszor beszélt adócsökkentésről a kormány-koalíció, de az eredmény mindig adóemelés és új adófajták bevezetése lett, ami egyre nehezebb helyzetbe kényszerítette az embereket.

A kormány elismeri Koszovót, de még kivár

A magyar kormány elismeri Koszovó függetlenségét, de a döntéssel megvárja azt a pillanatot, amely a legkevésbé veszélyezteti a Szerbiában élő magyarokat. Erről a külügyminiszter beszélt a kormányszóvivői tájékoztatón.

Göncz Kinga hangsúlyozta: az Európai Unióval és Szerbiával is tárgyal a kormány arról, hogy milyen segítségre számíthat, ha egy menekülthullám indulna el Észak-Koszovóból a Vajdaságba. Közben Svájc elismerte Koszovót független államként. Az alpesi ország volt a 19-ik állam, amely így döntött.

Húszmilliót ér a pekingi arany

Húszmillió forinttal jutalmazza a kormány azokat a sportolókat, akik aranyérmet szereznek a pekingi olimpián. Elbert Gábor, az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium sportszakállamtitkára a kormányszóvivői tájékoztatón elmondta: egy ezüstéremért 18, egy bronzéremért 14 millió forint jár; a pénzt adómentesen kapják meg az olimpikonok. Hozzátette: a csapatsportban elért aranyéremért átlagosan 12 millió forintot kaphat egy sportoló. Ezüstéremért ennek az összegnek 90, bronzérem esetén 70 százaléka illeti a csapat tagját, de jutalmat kapnak azok is, akik a 4-iktől a 8-ik hely valamelyikén végeznek.

Péntekig újabb vasutassztrájk jöhet


Nem támogatja a sztrájktörvény módosítását a Fidesz. Kontur Pál, az ellenzéki párt munkástagozatának elnöke azután beszélt erről, hogy az egyik lap azt írta: a munkaügyi tárca a sztrájktörvény módosítását fontolgatja, mert nem tartja megfelelőnek az elégséges szolgáltatás szabályozását.

Közben továbbra sem közeledtek az álláspontok a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete és a MÁV között az érdekképviselet bérkövetelése ügyében. Bárány Balázs, a VDSZSZ alelnöke nem zárta ki, hogy az újabb, pénteki tárgyalásig ismét sztrájkolnak.

A MÁV átvenné a HÉV-et

Egyeztetést szorgalmaz a főpolgármester a kormányfővel, valamint a gazdasági és a közlekedési miniszterrel a BKV állami támogatásáról. Demszky Gábor elmondta: Kákosy Csabával már tárgyalt arról, hogy a MÁV egyfajta elővárosi vasútként átvenné a HÉV-et a BKV-től.

A főpolgármester szólt arról is, hogy a vállalat tanácsadói szerződésének ügyét a BKV felügyelőbizottsága vizsgálja majd ki. Korábban az Index számolt be arról, hogy öt év alatt csaknem 3 milliárd forintot fizethet ki tanácsadásra egy cégnek a BKV.

Kétszer több a pollen, mint a tavaly

Az ÁNTSZ mérései alapján már most kétszer annyi pollen van a levegőben, mint az elmúlt év hasonló időszakában. A szolgálat Aerobiológiai Hálózatának munkatársa elmondta: a mogyoró virágzásával már januárban megkezdődött a pollenszezon, és az átlagosnál melegebb időjárás segítheti a növények gyorsabb virágzását. Apatini Dóra közölte: az országban elsőként a Dél- és Nyugat-Dunántúlról jeleztek akkora pollenmennyiséget, amely már allergiás tüneteket okozhat.

Címlapról ajánljuk

Aggasztó ütemben öregszik a magyar társadalom, nagy bajokat okozhat ez a betegség

Néhány évtizeden belül a társadalom egyharmada 65 éven felüli lesz, így a családok mellett a szociális és egészségügyi ellátórendszernek is fel kell készülnie arra, hogy nagyobb feladatot jelent majd a demens betegek gondozása – mondta az InfoRádióban Beneda Attila család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkár.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×