eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél

Vita a méhnyakrák elleni oltásról: kell, vagy sem?

Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal egyelőre nem javasolja a méhnyakrákot okozó humánpapilloma-vírus elleni védőoltás bevezetését, mert az drága, és nem tudni, milyen hosszan nyújt védelmet - mondta az InfoRádiónak az országos tisztifőorvos. Néhány hete az Országos Egészségbiztosítási Pénztár egy szakértői csoportja még javasolta a vakcina széleskörű alkalmazását.

Az InfoRádió néhány hete még arról számolt be: az OEP egy szakmai csoportja szerint meg kell találni a módját, hogy a 13-18 év közötti lányokat széles körben be lehessen oltani a méhnyakrákot okozó humánpapilloma-vírus ellen. Ennek nemcsak népegészségügyi haszna lenne, a megelőzés a szakemberek szerint olcsóbb, mint a méhnyakrák kezelése.

A méhnyakrák kialakulásáért 99 százalékban a humánpapilloma-vírus felel. Akik még nem éltek szexuális életet, azoknak a szervezetében még nincs jelen a vírus, így esetükben hatékony megelőzést jelent a vakcina. Magyarországon két önkormányzat, a százhalombattai és a budapesti, V. kerületi önkormányzat már beépítette a költségvetésétbe, hogy az említett korosztályt beoltatja. Egy oltás nagyjából 90 ezer forintba kerül.

Azt pedig az egészségbiztosító szakemberei is kiszámították: olcsóbb lenne minden érintett fiatalt beoltatni, mint a kialakult betegséget kezelni. De hogy pontosan milyen forrásból finanszírozható ez, arra egyelőre nem tudták megadni a választ.

Falus Ferenc országos tisztifőorvos azonban most azt mondta: Magyarország gazdasági helyzete nem teszi lehetővé, hogy az Európai Unióban elsőként tegye ingyenessé a vakcinát, amelyről még azt sem tudjuk pontosan, mennyi a hatóideje. Mint mondta, az eddig elvégzett tesztek ugyanis csak 5,5-6 évig tartó védettséget igazoltak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Pazarlás, élelmiszerválság, éhezés – mit tehetünk, hogyan előzhetjük meg?

Pazarlás, élelmiszerválság, éhezés – mit tehetünk, hogyan előzhetjük meg?

A megtermelt élelmiszerek több mint harminc százaléka a szemetesbe kerül, miközben napjainkban már a fejlett országok szegényebb polgárai is kénytelenek lejjebb adni fogyasztásuk mennyiségéből vagy minőségéből – mondta az InfoRádióban az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet ügyvezetője. Dexler Dóra figyelmeztetett: nem jó az sem, ha csak a spórolásra gondolunk, mert a legolcsóbb élelmiszer nem feltétlenül a legjobb minőségű.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
Magyarországot megállítja egy betonfal

Magyarországot megállítja egy betonfal

Az elmúlt évtizedben Magyarországon jelentősen nőtt a foglalkoztatottak száma, azonban a demográfiai változások egyre nagyobb kihívásokat jelentenek a munkaerőpiac számára a jegybank friss elemzése szerint. A népességcsökkenés és a társadalom idősödése miatt a munkaerő-tartalékok szűkülnek, ami a foglalkoztatási növekedés korlátait jelzi. A következő években már nagyon nehéz lesz növelni a foglalkoztatást, miután a népességfogyás meg fogja haladni az előző másfél évtized átlagát.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×