eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél

Hétmillió eurós sikerdíj egy bt.-nek - a nap legfontosabb hírei

Több embert meghallgattak valamint számos budapesti és vidéki helyszínen házkutatást tartottak a rendőrök, de a politikusok elleni Molotov-koktélos támadások ügyében továbbra sincs gyanúsított - jelentette be a Központi Nyomozó Főügyészség vezetője.

Keresztes Imre az InfoRádióban azt mondta: további vizsgálatokra van szükség a támadások hátterének feltárására. Február 8-ára virradóra ismeretlenek 3 településen - Gödön, Dunaújvárosban és Kunhegyesen - összesen 4 szocialista politikus házára dobtak robbanó benzines palackokat.

A Központi Nyomozó Főügyészség terrorcselekmény bűntette miatt rendelt el nyomozást. A főügyészség egyesítette ezeket a ügyeket a Kóka János szabad demokrata pártelnök elnök és a Hiller István MSZP-alelnök házát ért decemberi támadások miatt indult nyomozásokkal.

Vizsgálat a MÁV Cargo ügyében

Már vizsgálja a rendőrség a MÁV Cargo privatizációjával összefüggő sajtóértesüléseket - közölte a kormányszóvivő. Budai Bernadett azután beszélt erről, hogy egy osztrák hetilap azt írta: egy magyar cég több mint 7 millió euró sikerdíjat kap a MÁV Cargo részvényeinek megvásárlásához nyújtott segítségért a Rail Cargo Ausztriától.

Az erről szóló megbízási szerződést tavaly kötötték a Geuronet Bt-vel.

A FORMAT című osztrák gazdasági hetilap szerint a szerződésben hiányosan fogalmazták meg a sikerdíj fejében elvárt szolgáltatásokat, ezért elképzelhető, hogy az megvesztegetési pénzek fedezésére szolgált.

Az osztrák újságnak nyilatkozva Gustav Poschalko, az osztrák Rail Cargo elnökségi tagja alaptalannak nevezte az állításokat. A MÁV kommunikációs igazgatósága azt közölte: a vasúttársaság és a MÁV Cargo Zrt. nem ismeri a Geuronet Bt.-t.

A MÁV Cargo Zrt. privatizációs szerződését január elején írták alá. Ennek értelmében az Osztrák Szövetségi Vasutakhoz tartozó Rail Cargo Austria és a GYSEV Zrt. konzorciuma 102 és fél milliárd forintot fizet a MÁV Cargo részvényeiért.

Sólyom a tehetségek megbecsüléséért

A köztársasági elnök szerint a tehetségek megbecsülése alapvetően meghatározza Magyarország jövőjét és helyét a világban. Sólyom László a Magyar Tehetséggondozásról szóló konferencián úgy fogalmazott: a kimagasló tehetségű diákok támogatása összefügg az oktatás általános helyzetével és nem különíthető el a kistérségek felzárkóztatásától sem.

A Gábor Dénes Főiskolán tartott tanácskozáson Gyurcsány Ferenc miniszterelnök azt mondta: a következő 5-6 évben 48 milliárd forintot fordítanak majd tehetség-gondozásra.

Hozzátette: a Magyar Géniusz Program ösztöndíjakkal segíti a kiemelkedő tudású fiatalokat és megalakul a nemzeti kiválóságok kollégiuma is.

Közben Cser-Palkovics András, a Fidesz helyettes szóvivője úgy fogalmazott: a kormány csak szavakban pártolja a tehetségek felkarolását, miközben fiatalok százezreitől vette el a továbbtanulás lehetőségét a tandíj bevezetésével.

Nőtt az álláskeresők száma

Január végén több mint 468 ezer regisztrált álláskereső volt, 6,7 százalékkal több, mint az előző év hasonló időszakában. Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat azt közölte: decemberhez képest 5,2 százalékkal nőtt a nyilvántartott munkanélküliek száma.

A regisztrált álláskeresők aránya a gazdaságilag aktív népességhez viszonyítva januárban Budapesten 3,1, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 23,4 százalék volt. Az országos átlag 10,6 százalék.

Ingyenes szűrővizsgálatok

Februárban és márciusban ismét ingyenes szűrővizsgálatokat tartanak az ÁNTSZ szakemberei - közölte a kormányszóvivő. Budai Bernadett hangsúlyozta: a kabinet által meghirdetett, Szűréssel az életért nevű program során az idén öt nagyvárosba és 16 településre jutnak el.

A kormányszóvivő elmondta: lehetőség lesz a többi között vércukor-, vérnyomás- és koleszterinszint-mérésre, valamint hallás- és látásvizsgálatra, illetve bőrrák szűrésére.

Az amerikaiai elhagyják Belgrádot


Ideiglenesen távozik Szerbiából az Egyesült Államok belgrádi nagykövetségén dolgozók egy része. Rian Harris követségi szóvivő a döntést kommentálva azt mondta: nincsenek meggyőződve arról, hogy a szerb hatóságok szavatolni tudják az alkalmazottak biztonságát.

A Koszovó függetlensége ellen tiltakozó tüntetők csütörtök este az amerikai mellett megtámadták a horvát, a török, a boszniai, a német és a brit nagykövetséget is. Az összecsapásokban 130 ember, köztük 52 rendőr sérült meg; több mint 190 embert előállítottak.

Török offenzíva Irakban

Nagyszabású offenzívát indított a török hadsereg a kurd felkelők állásai ellen Észak-Irakban. Médiaértesülések szerint a határon átnyúló hadműveletben tízezer katona vesz részt és bevetették a légierőt is.

Kurd források arról számoltak be, hogy a harcokban két török katona meghalt, további nyolc megsebesült. Az Európai Bizottság az akció megindítása után felszólította Ankarát, hogy tartózkodjon az aránytalan mértékű katonai fellépéstől Észak-Irakban.

Címlapról ajánljuk
Pazarlás, élelmiszerválság, éhezés – mit tehetünk, hogyan előzhetjük meg?

Pazarlás, élelmiszerválság, éhezés – mit tehetünk, hogyan előzhetjük meg?

A megtermelt élelmiszerek több mint harminc százaléka a szemetesbe kerül, miközben napjainkban már a fejlett országok szegényebb polgárai is kénytelenek lejjebb adni fogyasztásuk mennyiségéből vagy minőségéből – mondta az InfoRádióban az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet ügyvezetője. Dexler Dóra figyelmeztetett: nem jó az sem, ha csak a spórolásra gondolunk, mert a legolcsóbb élelmiszer nem feltétlenül a legjobb minőségű.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
Magyarországot megállítja egy betonfal

Magyarországot megállítja egy betonfal

Az elmúlt évtizedben Magyarországon jelentősen nőtt a foglalkoztatottak száma, azonban a demográfiai változások egyre nagyobb kihívásokat jelentenek a munkaerőpiac számára a jegybank friss elemzése szerint. A népességcsökkenés és a társadalom idősödése miatt a munkaerő-tartalékok szűkülnek, ami a foglalkoztatási növekedés korlátait jelzi. A következő években már nagyon nehéz lesz növelni a foglalkoztatást, miután a népességfogyás meg fogja haladni az előző másfél évtized átlagát.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×