eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél

Költözik a miniszterelnök blogja - a nap legfontosabb hírei

Tavaszi fogyasztóvédelmi ellenőrzési akciósorozat kezdődött Kikelet Hadművelet elnevezéssel - jelentette be az Új rend és szabadság programért felelős kormánybiztos.

Kondorosi Ferenc az InfoRádióban közölte: március végéig nyolc hatóság együttműködésével 35-40 ezer ellenőrzés várható.

Hangsúlyozta: az akciósorozatban külön figyelmet kapnak a szezonális jellegű termelői és kereskedői tevékenységek, a húsvéti vásárok, az idegenforgalmi programok, illetve ünnephez kapcsolódó rendezvények.

Költözik a Gyurcsány-blog

Lemondott az Alapítvány a Modern Baloldalért, az úgynevezett Amőba kuratóriumi elnöki tisztéről Horváth Lóránt. A vállalkozó távozását azzal indokolta, hogy nem kapott segítséget az alapítvány pénzügyeinek rendezéséhez.

Hozzátette: hosszú ideje érezhető volt a szocialista párt és a miniszterelnök elfordulása az Amőba mozgalomtól. Budai Bernadett kormányszóvivő azt közölte: a miniszterelnök blogja az Amőbáról a kapcsolat.hu portálra költözik, amelyet a Táncsics Alapítvány működtet. Az Index úgy tudja: az Amőbának 100 millió forintos adóssága van.

Orbán: munka, tudás, felelősség

A Fidesz elnöke szerint a munka, a tudás és a felelős kormányzás az ország növekedésének előfeltétele. Orbán Viktor Debrecenben azt mondta: erős köztulajdonra és magántulajdonosokra van szükség, az egészségügynek, a felső- és közoktatásnak, valamint például a szerencsejátékból származó bevételeknek köztulajdonban kell maradniuk.

Az SZDSZ adóreform-alapot szeretne

Adóreform-alap létrehozására tesz javaslatot az SZDSZ - közölte a párt elnöke. Kóka János országértékelő sajtótájékoztatóján azt mondta: az alapba lehetne betenni az állami működési költségeinek csökkentéséből és a többlet-adóbevételekből származó jövedelmeket.

Zajos a repülőtér

Alkotmánybírósághoz fordult Budapest XVII. kerületének önkormányzata, hogy megszüntesse a Ferihegyi repülőtérről felszálló gépek által keltett károkozást - jelentette be a kerület polgármestere.

Riz Levente elmondta: a beadvánnyal egy időben Deák István helyi lakos birtokvédelmi pert indít a Budapest Airport mint üzemeltető ellen a repülőgépek által okozott károk miatt; a pert az önkormányzat finanszírozza.

A polgármester szerint a repülőtér miatt az emberek egészséges élethez való alkotmányos joga sérül.

Ritkítja járatait a BKV

Több villamos, troli, illetve autóbusz járat megszüntetését tartalmazza a BKV tervezete, amelyet most tárgyalt meg a fővárosi vezetés. Az önkormányzat illetékes testülete várhatóan csak tavasszal hozza meg végleges döntését a csaknem hatmilliárd forintos megtakarítást jelentő járatritkítások ügyében.

Az InfoRádió birtokába került munkaanyag szerint két troli- és 24 buszjárat megszűnne, két villamos- és 14 buszvonal megrövidülne, 17 buszjáratot pedig összevonnának.

Egyetértés a pálinkatörvényről

Ötpárti egyetértéssel nyújtották be az Országgyűlésnek a pálinka előállításáról, minősítéséről és a különböző fajtáinak megnevezéséről szóló indítványt.

A törvényjavaslat a többi között a kisüsti, a törköly, az érlelt és a mézes pálinkafajtákat nevesíti.

Az indítványt megfogalmazó Császár Antal fideszes képviselő, aki egyben a Gyümölcspálinka-főzők Egyesületeinek Országos Szövetségének elnöke is, azt mondta: a cél, hogy külföldön az olasz grappához, a skót whisky-hez vagy a mexikói tequilához hasonlóan a magyar pálinka is hírnevet szerezzen.

Sólyom mérlegel

Az államfőnek 15 napja van arra, hogy eldöntse: kéri-e a parlamentben hétfőn elfogadott büntető törvénykönyv-módosítás alkotmánybírósági normakontrollját - közölte a Köztársasági Elnöki Hivatal főosztályvezetője.

Kumin Ferenc elmondta: Sólyom László egyelőre nem döntött arról, aláírja-e a törvényt. Az Országgyűlés által elfogadott módosítás lehetővé teszi a gyűlöletbeszéd és a gyalázkodás büntethetőségét.

Leépítés a tévénél

A távirati iroda úgy tudja: munkatársainak csaknem hetedét bocsátaná el idén a Magyar Televízió. A közszolgálati médium üzleti terve szerint 200-250 emberrel csökkentenék a tavaly év végi 1750-es létszámot.

Csökken az európai növekedés

Brüsszelben 1,8 százalékra csökkentette az euróövezet országaira vonatkozó idei növekedési előrejelzését az Európai Bizottság. A testület korábban 2,2 százalékos bővülést prognosztizált.

A bizottság az amerikai jelzálogpiaci válság okozta nyugtalansággal, a gyenge amerikai gazdaság euróövezetre gyakorolt hatásával, valamint a rekord magasságban levő olajárakkal indokolta a döntést.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×