eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél

Századvég: Gyurcsány beszéde a politikai túlélést szolgálta

A Századvég Alapítvány elemzése szerint a miniszterelnök parlamenti beszéde kizárólag Gyurcsány Ferenc túlélését szolgálta. Ezt leginkább a "népi privatizáció" ötlete szolgálhatja.

Az alapítvány elemzése szerint a beszéd alkalmas arra, hogy a kormányfő ismét egységesen maga mögött tudhassa saját frakcióját, és arra, hogy visszaszerezze az elvesztett társadalmi támogatottság egy részét. Ugyanakkor a Századvég Alapítvány elemzői szerint alkalmatlan az elveszített kormányzóképesség visszaszerzésére.

Az elemzők szerint a beszéd alapvető problémája, hogy azt egy, már hitelességét vesztő miniszterelnök mondta el, valamint az is, hogy már a sokadik Gyurcsány Ferenc által meghirdetett program. Emlékeztetnek arra: Gyurcsány Ferenc eddigi kormányzása alatt volt már 100 lépés program, Új Magyarország Program, Új Egyensúly Program, Zászlóshajó Program, 48 pont, 7 pontos tisztasági csomag, koalíciós szerződés és annak módosítása.

Ennek ellenére a mostaniban a konkrét cselekvési terv a távoli jövőbe vész, és ismeretlen, hogy az intézkedések mikor és miből valósulnak meg.

A program emellett belső feszültségeket hordoz magában - vélik az elemzők, rámutatva arra: a beszéd semmilyen garanciát nem tartalmazott arra vonatkozóan, hogyan válhatnak valóra a javaslatok.
Mint arra elemzésükben rámutatnak, a kormányfő egyértelműsítette: nem állnak meg, és egy nyugodtabb kormányzás nyugodtabb évei következnek. A miniszterelnök állítása szerint két út áll a nemzet előtt: azok útja, akik elárulták a polgárosodás ügyét - a népszavazás kérdését erőltető Orbán Viktor vezette Fidesz -, valamint a történelmi lehetőséget "kiaknázni" képes új polgárosodás programját felkínáló új baloldali erők - tartalmazza az elemzés.

Ez az út a miniszterelnök szerint egyben visszatérést jelent a rendszerváltás valódi fundamentumához. Ezt jelentené a szabadság, biztonság, gyarapodás programja, vagy másként: a munka, tudás, tulajdon szentháromsága.

Címlapról ajánljuk

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×