eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél

Veres: elérhető a 2,8 százalékos növekedés - a nap legfontosabb hírei

Nem lát indokot az idei növekedési prognózis módosítására a pénzügyminiszter annak ellenére, hogy a piaci várakozásokat alulmúlta a most közzétett tavalyi GDP-adat. Veres János hangsúlyozta: továbbra is elérhetőnek tartja a 2,8 százalékos idei gazdasági bővülést.

Tállai András, az Országgyűlés költségvetési bizottságának fideszes tagja ugyanakkor úgy nyilatkozott: az 1 százalékot alig meghaladó gazdasági növekedés hosszú távon veszi el a gazdaságtól a kitörés lehetőségét, a több mint 7 százalékos infláció pedig rendkívül nehéz helyzetbe hozta a magyar családokat és vállalkozásokat.

Keddig nem lesz vasutassztrájk


A megállapodás hiányában is elmarad a péntekre ígért vasutassztrájk. A Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete a MÁV-val folytatott tárgyalás után bejelentette, hogy öt nappal meghosszabbítják a munkabeszüntetés felfüggesztésének határidejét. Gaskó István, az érdekképviselet elnöke az InfoRádiónak elmondta, hogy ebben az öt napban Herczog László munkaügyi szakállamtitkár közvetítőként kapcsolódik be a megbeszélésekbe. Az érdekképviselet továbbra is azt szeretné, hogy a vasutasok fejenként nettó 250 ezer forintot kapjanak a MÁV Cargo privatizációs bevételéből, ezen kívül - a megajánlott 6,9 százalék mellett - 10 százalék többlet bérfejlesztést követel a kiszervezett MÁV-társaságok dolgozói számára. A MÁV változatlanul úgy véli, hogy a szakszervezet követeléseinek sem jogi, sem gazdasági alapja nincs.

Orbán: a népszavazás után bármi megtörténhet

A Fidesz elnöke szerint más következménye lesz a népszavazásnak attól függően, hogy hányan vesznek részt a referendumban, és az emberek milyen arányban mondanak igent az ellenzéki párt kérdéseire. Orbán Viktor az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta, hogy a kormánypolitika megváltoztatásához elsöprő erejű eredményt kell elérni a népszavazáson. A Fidesz elnöke úgy vélekedett, hogy ma még megjósolhatatlan, mi történik akkor, ha a magyar társadalom többsége egyértelműen és világosan kimutatja akaratát. Orbán Viktor leszögezte azt is, hogy az egészségügyi alapellátásban nincs helye az üzleti érdekeknek. A politikus megerősítette korábbi ígéretét, miszerint visszaállítják az egészségbiztosítás mostani rendszerét, ha kormányra jutnak. A Fidesz elnöke úgy fogalmazott: a befektetőknek is jobb, ha ezt most megértik.

Több tízmilliárdos bevétel a gazdaság kifehéredéséből

Mintegy 80-100 milliárd forint államháztartási többletbevétel származott tavaly a gazdaság kifehéredéséből - állapította meg az intézkedések hatását vizsgáló bizottság. A miniszterelnök által 2007 őszén felkért háromfős testület jelentése 6,7 milliárd forintra becsüli az intézkedések többletköltségét, így a számítások szerint az elszámolható nettó államháztartási többletbevétel 73 és 93 milliárd forint közötti összegre tehető.

OTP: tíz százalékos lehet az eredménynövekedés


Tíz százalék feletti eredménynövekedést tervez az idén az OTP csoport. Csányi Sándor elnök-vezérigazgató a terv megvalósításának egyetlen kockázataként a világgazdasági helyzetet nevezte, amely megnehezítheti a bank forráshoz jutását. A pénzintézet éves gyorsjelentését értékelve Csányi Sándor azt mondta: bár 2007 az OTP legsikeresebb éve volt, hiszen ilyen magas összegű nyereséget még soha nem ért el a bankcsoport, mégis ez volt a legnehezebb esztendő az elmúlt évtizedben. A nehézségek között említette az alacsony gazdasági növekedést és a fogyasztás csökkenést Magyarországon. Az OTP-csoport tavaly 207,9 milliárd forint adózott nyereséget ért el; ez 11,1 százalékkal haladja meg az előző évit.

Csökken a bűnözés Budapesten

A budapesti rendőrfőkapitány szerint stabil és kiegyensúlyozott a főváros bűnügyi helyzete. Tóth Gábor a rendőrség elmúlt évét értékelve az InfoRádióban elmondta: az ismertté vált bűncselekmények száma 8,8 százalékkal, 99.351-re csökkent; ez az elmúlt tíz év legalacsonyabb adata. A főkapitány közlése szerint továbbra is meghatározó, 67 százalék a vagyon elleni bűncselekmények aránya, 18 százalék a közrend elleni és 4,9 százalék a család, házasság, nemi erkölcs elleni bűncselekmény, amely elsősorban a gyermeket veszélyeztető, pedofil bűntetteket takarja.

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×