eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél

Orbán: új korszak nyitánya lehet a népszavazás - a nap legfontosabb hírei

Soha nem látott széleskörű egyetértés eredményének nevezte a népszavazás kiírását a Fidesz elnöke. Orbán Viktor országértékelő beszédében hangsúlyozta: az emberek összefogása azt jelzi, hogy a többség változást akar Magyarországon.

Soha nem látott széleskörű egyetértés eredményének nevezte a népszavazás kiírását a Fidesz elnöke. Orbán Viktor országértékelő beszédében hangsúlyozta: az emberek összefogása azt jelzi, hogy a többség változást akar Magyarországon. Úgy fogalmazott: a referendumon az igenek győzelme egy új korszak nyitányát jelentheti, és a népi mozgalom sikert érhet el a kormánnyal szemben, amely becsapta az embereket. A volt miniszterelnök azt mondta: a Fidesz a növekedésben bízik, amihez - szerinte - 3 dolog kell; egészség, hogy minél jobban és minél tovább tudjanak dolgozni az emberek, tudás az egyre színvonalasabb teljesítményhez, és felelős kormány, amely az emberekért dolgozik, és vállalja a felelősséget tetteiért. A Fidesz elnöke úgy vélte: aki igent mond március 9-én, az a gazdasági fordulatra és a sikeres jövőre mond igent.

A következő két évre vonatkozó gazdaságpolitikájáról konzultált az Országos Érdekegyeztető Tanács munkaadói oldalának képviselőivel Gyurcsány Ferenc miniszterelnök. A kormányszóvivő azt mondta: a találkozón az adó- és járulékpolitika mellett a foglalkoztatás kérdései, illetve a szakképzéssel összefüggő elképzelések is szóba kerültek. Daróczi Dávid hozzátette: a megbeszélésen résztvevők egyetértettek abban, hogy a sikeres konvergenciaprogram nyújtotta pénzügyi lehetőségeket adó- és járulékcsökkentésre fordítsák.

Az eredeti terveknek megfelelően, 2009. április 1-jén megkezdhetik működésüket az egészségbiztosítási pénztárak - közölte az egészségügyi miniszter. Horváth Ágnes a kormányszóvivői tájékoztatón elmondta: nyáron és ősszel kétfordulós pályázatot írnak ki, a pénztárak jövő év februárjában alakulnak meg, és márciusban lesz a tagtoborzás. A Fidesz egyesre értékeli az Egészségügyi Minisztérium elmúlt másfél évét. Mikola István, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője azt mondta: a tárca először megszüntette a kötelező szakmai kamarai tagságot, majd átalakította a gyógyszerpiacot, ezután következett a kórház-struktúra átalakítása, majd megkezdődött a társadalombiztosítási rendszer szétbontása.

Elfogadta a kormány a 2025-ig szóló Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégiát - közölte a környezetvédelmi és vízügyi miniszter. Fodor Gábor a kabinet ülése után hangsúlyozta: a következő 5 évben több mint 100 milliárd forint jut klímavédelmi beruházásokra, a Környezet és Energia Operatív Program pedig mintegy 110 milliárd forintot tartalmaz zöld energetikai fejlesztésekre.

Ismét eredménytelenül zárult a MÁV, valamint a MÁV-Start és a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete közötti tárgyalás a MÁV Cargo privatizációs bevételéből követelt dolgozónkénti 250 ezer forint ügyében. Az egyeztetések csütörtökön folytatódnak. A VDSZSZ alelnöke az InfoRádióban hangsúlyozta: a társaságok továbbra sem hajlandóak semmilyen engedményre, annak ellenére, hogy az érdekképviselet - béren kívüli juttatásként - két részletben is elfogadná a 250 ezer forint kifizetését. Bárány Balázs megismételte: ha továbbra sem születik megállapodás, akkor legkésőbb pénteken ismét sztrájkba lépnek.

Csaknem egymilliárd forint uniós támogatást akart jogtalanul igényelni 140 cég nevében egy pályázatíró családi vállalkozás - mondta az önkormányzati és területfejlesztési miniszter. Bajnai Gordon hozzátette: a cégeknek nem sikerült pénzt lehívniuk. A miniszter közölte: a pályázatok elsősorban a 60-70 százalékos önrészt igénylő Gazdasági Operatív Programra érkeztek.

Részletes vallomást tett az ügyészek előtt a csalással gyanúsított Zuschlag János - közölte a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség helyettes vezetője. Szabó Ferenc az InfoRádióban nem erősítette meg azt a sajtóhírt, hogy a volt politikus önmagára nézve terhelő vallomást tett volna; és arról sem kívánt nyilatkozni, hogy Zuschlag János vallomása után lehetnek-e újabb gyanúsítottjai az ügynek. A kiskunhalasi MSZP-alapszervezet korábbi elnöke ellen különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan, üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett csalás miatt indult eljárás.

A Kevin McCabe vezette brit konzorcium nyerte a Ferencváros Üllői úti ingatlanának megvételére hatodik alkalommal kiírt pályázatot. A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. döntése értelmében a meglévő stadiont két éven belül 1,2 milliárd forint értékben felújítják, 800 millió forintért pedig megvásárolják az FTC Zrt. részvényeit. A pályázati kiírás alapján a nyertesnek egyebek mellett arra is garanciát kellett vállalnia, hogy 25 évig használati lehetőséget biztosít az FTC szakosztályainak.

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×