eur:
401.2
usd:
365.74
bux:
73455.31
2024. október 4. péntek Ferenc

Kevesebb az influenzás, de még nincs vége a járványnak

Országosan, az előző hét adataihoz viszonyítva 17 százalékkal csökkent az influenza megbetegedések száma, de a járvány még tart - mondta a az ÁNTSZ Országos Epidemiológiai Központ osztályvezető főorvosa szerdán Budapesten tartott sajtótájékoztatón.

Csohán Ágnes közölte: az influenzaszerű megbetegedések gyakorisága csökkent a járvány ötödik hetében, január 28. és február 3. között az országban közel 45 ezer beteg fordult orvoshoz.

Fejér, Vas, Pest, Tolna, Békés és Komárom-Esztergom megyében többen fordultak orvoshoz, mint az előző héten, de a többi megyében csökkent a megbetegedések száma, így országosan nézve közepesnek minősíthető az influenza aktivitása.

A főorvos elmondta azt is, hogy a betegek kétötöde (39 százaléka) gyermek, 37 százalékuk pedig fiatal felnőtt. Az idősek közül jóval kevesebben betegedtek meg, mint az előző években, ez részben a védőoltásoknak köszönhető, ugyanis 40 százalékuk időben megkapta az ellenanyagot.

Szolnoki István, az Országos Tisztiorvos Hivatal járványügyi főosztályvezető-helyettese azt mondta, Európában 18 országban volt magas az influenzaszerű megbetegedések száma, a legtöbb beteg Svájcban, Bulgáriában és Magyarországon volt.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a fővárosban az influenzajárvány a betegség megjelenésének harmadik hetében tetőzött, és várhatóan országos szinten 2-3 héten belül a megbetegedések száma az előző években megszokott arányokhoz viszonyul.

Az észak-magyarországi régióban az elmúlt héten csaknem ötezer beteg fordult orvoshoz influenzaszerű panaszok miatt, a megbetegedések előfordulási gyakorisága a térségben - Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Nógrád megye - tovább, az előző heti érték több mint másfélszeresére emelkedett - tájékoztatta az MTI-t szerdán Bodnár Judit, regionális tiszti főorvos.

Címlapról ajánljuk

Árokszállási Zoltán: az MNB is léphet, ha nagyon gyengül a forint

Továbbra is 401 felett jár a forint az euróval szemben. Bár péntek reggel a hazai fizetőeszköz valamelyest erősödött, de egyelőre úgy tűnik, nem tud a 400-as szint alá kerülni. A forintgyengülés okairól és következményeiről az MBH elemzési centrumának igazgatóját kérdeztük.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.04. péntek, 18:00
Dezső Tamás
a Migrációkutató Intézet főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×