eur:
401.6
usd:
364.16
bux:
72649.8
2024. október 3. csütörtök Helga

TASZ: A társadalom sem zárná börtönbe a kábítószerezőket

A Társaság a Szabadságjogokért nevű jogvédő szervezet drogpolitikai programvezetője szerint módosítani kell a Büntető törvénykönyvet, hogy ne börtön, hanem szabálysértési bírság járjon marihuánafogyasztásért.

A jelenlegi szabályozás szerint kényszergyógykezelésre kell küldeni mindenkit, akit marihuánafogyasztáson kaptak - mondta az InfoRádióban Sárosi Péter, a Társaság a Szabadságjogokért nevű jogvédő szervezet drogpolitikai programvezetője.

A szabályozásnak megfelelően évente csaknem 5-6 ezer ember vesz részt úgynevezett elterelésen az adófizetők pénzén, holott nagyjából 90 százalékuk csak alkalmi marihuánafogyasztó, így nem lenne szüksége a kezelésre.

Ezzel szemben azon marihuánafogyasztók kezelésére, akik önként kérnek segítséget, nincs pénz.

Egy másik problémát jelent, hogy a Legfelsőbb Bíróság egy májusi jogegységi határozatában kimondta: ha valaki bevallja korábbi kábítószer-fogyasztásait, akkor azokat össze kell adni, és figyelembe kell venni a büntetés kiszabásakor.

A jogvédő szervezet szerint a jelenlegi, szigorú szabályokat már a társadalom sem tartja helyesnek. Sárosi Péter elmondta: felmérésük szerint a magyar társadalom a marihuánahasználókat nem a büntetőjog eszközeivel kezelné. A magatartás helytelenítését pénzbírsággal fejeznék ki, börtönbe azonban nem dugnák őket.

A problémát a legtöbben egészségügyi és szociális kérdésnek tartják, a kábítószerezőket pedig nem a rendőrök kezére adnák, hanem orvosok, a család és a szociális munkás segítségét kérnék.

A jogalkalmazók is változtatnának

A jogszabályi változtatást az igazságügyi tárca is tervezi. Az erről szóló tervezetet jelenleg a Fővárosi Bíróság Büntető Kollégiumának elnöke készíti elő, javaslatait azonban a tárca még nem véleményezte.

Frech Ágnes ebben szintén azt szorgalmazza, hogy a kábítószer-használat szabálysértésének minősüljön, amelyet pénzbírsággal sújt a törvény, a fiatalkorúakat pedig pártfogók felügyelete alá kerüljenek.

Súlyosabbnak az minősülne, ha valaki kereskedik a kábítószerrel, a legsúlyosabbnak pedig azokat az eseteket ítélnék meg, amelyeket kiskorút is veszélyeztetnek.

Hanganyag: Kálló Izabella

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.04. péntek, 18:00
Dezső Tamás
a Migrációkutató Intézet főigazgatója
Mínuszban zártak az amerikai tőzsdék a fontos adatok előtt

Mínuszban zártak az amerikai tőzsdék a fontos adatok előtt

Ma az ázsiai tőzsdéken vegyes volt a piaci hangulat, és nagy negatív fordulat volt látható a kínai ingatlanfejlesztőknél. Európára is átterjedt a mérsékelten negatív befektetői légkör, estek az indexek, aztán a nyitást követően a vezető amerikai indexek is süllyedtek. Ebben szerepe lehetett a vártnál erősebb amerikai ISM szolgáltatói BMI-nek is, ami lassabb Fed kamatcsökkentést vetít előre, és annak is, hogy az iráni rakétacsapások miatt Izrael az iráni olajlétesítmények elleni csapást egyeztet az Egyesült Államokkal. Az is lényeges lehetett még, hogy a pénteki, kiemelt jelentőségű átfogó amerikai munkaerőpiaci jelentés előtt óvatossabbak voltak a befektetők az új pozíciók felvételével.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×