eur:
401.6
usd:
364.16
bux:
72649.8
2024. október 3. csütörtök Helga

Négyezer munkahelyért küzdünk a spanyolokkal

Negyven éven át évente négyezer szakembernek teremtene kutatási lehetőséget a tervezett európai neutronkutató központ, amely akár hazánkban is megépülhet - írja a Népszabadság. A két jelentkező, hazánk és Spanyolország, bár egymással vetélkedik, Brüsszelben közös koncepcióval áll elő.

Múlt decemberben véget ért egy évek óta folyó vita arról, hogy hazánk megpályázza-e az Európai Spallációs Neutronforrás megépítését. Megpályázzuk, a kormány a vén kontinens egyik legfontosabb új tudományos csúcsberendezésének lehetséges hazai helyszíneként Debrecent választotta.

Az új módszerrel működő neutronforrás elméleti alapjait Mezei Ferenc, az MTA tagja dolgozta ki. A napilap a szakembert kérdezte a részletekről.

Február 5-én új elnökhelyettest választ az Országos Igazságszolgáltatási Tanács. Júniusban lejár Lomnici Zoltánnak, a Legfelsőbb Bíróság elnökének mandátuma.

Wéber Ferenc, az államfő hivatalának sajtófőnöke a Magyar Nemzetnek elmondta: Sólyom László folytatja eddigi gyakorlatát, és úgy állít majd jelöltet a Legfelsőbb Bíróság elnöki posztjára, hogy előtte nem egyeztet a parlamenti frakciókkal.

A hitelpiacokon újból emelkedtek a kamatok, az ázsiai bankokról is kedvezőtlen hírek láttak napvilágot, megjelent a Soros-nyilatkozat, újabb kiszállási szinteket értek el egyes befektetők, és még lehetne sorolni annak okait, hogy az alapvetően a hitelválság okozta pénzszűke, illetve az amerikai recessziótól való félelem irányította világgazdasági hatások miért vezettek jelentős bukáshoz hétfőn szinte minden piacon.

Az esés elérte a BUX-ot és a forintot is, de hosszabb távon, az év második felében kedvezőbbé válhat a feltörekvő piacok és Magyarország megítélése is - írja elemzésében az Index. Az államháztartási kiigazításnak köszönhetően ma már nem vagyunk sebezhetőbbek, mint a régió.

Kicsi a magyarok vállalkozó kedve - írja a Világgazdaság. Egy felmérés szerint Magyarországon az aktív korú népesség 6,9 százaléka dolgozik saját, 3 és fél évnél fiatalabb vállalkozásában.

Ezzel a magyarok kevésbé bizonyultak vállalkozó kedvűnek, mint a hazánkkal egy csoportba sorolt közepes és alacsonyabb jövedelmű országok nagy része. A legaktívabb Thaiföldön például a 18-64 év közötti lakosság 26,9 százaléka érdekelt valamilyen korai szakaszban lévő vállalkozásban.

Használja nyugodtan a bankkártyáját, vásárolj vele az interneten vagy bármilyen üzletben, és egy percig se aggódjon, hogy esetleg visszaélnek az adataival, az így keletkezett kárból ugyanis egyetlen fillér sem terheli Önt! Nagyjából ezt nyújtja a nagy kártyatársaságok "nulla felelősség elve", amelynek apró szépséghibája, hogy Magyarországra nem terjed ki a MasterCardnál és a Visánál sem - olvasható a Portfolión.

A cikk áttekinti, milyen lehetőségei vannak a nálunk szerencsésebb országokban élő ügyfeleknek, és utánajár annak, hogy vajon hazánkba is elérkezhet-e a megoldás, jelenleg ugyanis itthon kicsit másképpen működik a kárviselés.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.04. péntek, 18:00
Dezső Tamás
a Migrációkutató Intézet főigazgatója
Mínuszban zártak az amerikai tőzsdék a fontos adatok előtt

Mínuszban zártak az amerikai tőzsdék a fontos adatok előtt

Ma az ázsiai tőzsdéken vegyes volt a piaci hangulat, és nagy negatív fordulat volt látható a kínai ingatlanfejlesztőknél. Európára is átterjedt a mérsékelten negatív befektetői légkör, estek az indexek, aztán a nyitást követően a vezető amerikai indexek is süllyedtek. Ebben szerepe lehetett a vártnál erősebb amerikai ISM szolgáltatói BMI-nek is, ami lassabb Fed kamatcsökkentést vetít előre, és annak is, hogy az iráni rakétacsapások miatt Izrael az iráni olajlétesítmények elleni csapást egyeztet az Egyesült Államokkal. Az is lényeges lehetett még, hogy a pénteki, kiemelt jelentőségű átfogó amerikai munkaerőpiaci jelentés előtt óvatossabbak voltak a befektetők az új pozíciók felvételével.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×