eur:
401.51
usd:
363.69
bux:
72682.75
2024. október 3. csütörtök Helga

"Tavaly nem volt külpolitikai kudarc"

Nem változtak érdemben a magyar-szlovák kapcsolatok 2007-ben - mondta az InfoRádió kérdésére a külügyminiszter a tavalyi évet értékelő tájékoztatóján. Göncz Kinga szerint idén az egyik legfontosabb külpolitikai cél a demokratikus átmenetben szerzett magyar tapasztalatok átadása.

A Lisszaboni Szerződés aláírását, a schengeni csatlakozást és az ázsiai magyar diplomáciát nevezte a 2007-es év legnagyobb sikereinek a külügyminiszter. Göncz Kinga az évértékelésében azt mondta, tavaly nem volt külpolitikai kudarc, inkább csak "továbbra is megoldatlan ügyek" vannak, mint például Szlovákia.

Az InfoRádió kérdésére a tárcavezető azt mondta, tavaly óta nem változott semmi. "Az alaphelyzet abban az értelemben változatlan, hogy a kormánykoalícióban benne van a Szlovák Nemzeti Párt, egy radikális, magyarellenes párt. Amit a magyar diplomácia tenni tud, az, hogy folyamatosan felszínen tartja a kínos kérdéseket, folyamatosan jelez vissza, ezért kértük azt, hogy a Magyar Koalíció Pártja legyen mindig tárgyalópartner" - hangsúlyozta a külügyminiszter.

Göncz Kinga szerint értelmezési különbségek vannak a két kabinet között.

A tárcavezető kiemelt problémának nevezte a romániai magyarság megosztottságát is. Szerinte a következő európai parlamenti választásokon mind Tőkés László, mind az RMDSZ kiszorulhat a brüsszeli törvényhozásból.

Demokráciaexport

Koszovóval kapcsolatban a miniszter azt mondta, jó esély van arra, hogy megszületik a közös uniós álláspont a többségében albánok lakta szerbiai tartomány jövőjéről, mielőtt az kikiáltaná a függetlenségét.

A tárcavezető szerint a 2008-as év egyik legfontosabb feladata a magyar tapasztalatok átadása lesz még fejlődő, vagy most alakuló demokráciáknak. Göncz Kinga: emberjogi párbeszédünk van Kínával, de szeretnénk hasonlót Vietnammal is.

Magyarország idén is folytatja a lobbizást az amerikai vízummentesség megszerzéséért, Göncz Kinga azonban azt nem tudta megmondani, hogy mikor kerülhet pont az ügy végére. Az InfoRádió kérdésére elmondta, az amerikai elnökválasztás eredménye nem befolyásolhatja a tárgyalások sikerességét.

Hanganyag: Nagy Tamás

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Baj van a szomszédban, tömegével szerelnek le a rendőrök

Hatalmas a rendőrhiány Szlovákiában. Szeptember 30-án járt le a felmondások beadásának határideje azok számára, akik még idén távozni akarnak a testületből. A belügyminisztériumnak nem sikerült megakadályoznia a rendőrök tömeges távozását. Az év végéig 1800-2000 rendőr szerelhet le, ami olyan helyzetet teremthet, amit már a lakosság is megérezhet a hétköznapokban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.03. csütörtök, 18:00
Kovács Ákos
Kossuth-díjas zeneszerző, előadóművész
Lefordultak a tőzsdék

Lefordultak a tőzsdék

Ma reggel az ázsiai tőzsdéken alapvetően felemás a hangulat, nagy negatív fordulat látható azonban a kínai ingatlanfejlesztőknél. Európában ezt követően rossz a hangulat, míg Amerikában kisebb esés várható. Gazdasági esemény szempontjából idehaza nem várható fontosabb közlés, külföldön azonban az amerikai elbocsátások alakulására lesz érdemes figyelni, illetve az ipari rendelésállományra vonatkozó adatokra.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×