eur:
401.51
usd:
363.69
bux:
72682.75
2024. október 3. csütörtök Helga

Eladó a Mátyás-teplom teteje

Eladják a budavári Mátyás-templom tetejét: a felújítás során lebontott Zsolnay-cserepeket díszcsomagolásban, Varjú Imre kanonok, várplébános aláírásával darabonként 3.600 forintért értékesítik. A templom muzeális gyűjteményének vezetője az InfoRádiónak elmondta: a bevételt a Nagyboldogasszony-templom felújítására fordítják.

Építési hulladék lenne a Mátyás-templom tetejéről lebontott, 150 ezer, pirogránitból készült Zsolnay-cserép, ha nem értékesítenék azokat - mondta az InfoRádiónak az intézmény muzeális gyűjteményének vezetője.

Mátéffy Balázs hozzátette: a szögletes cserepek, amelyek kétharmada színes mázzal fedett, nem eredetiek, a II. világháború után készültek. Az érdeklődők feliratozva, sorszámozva, díszcsomagolásban vásárolhatják meg azokat, darabonként 3.600 forintért.

Az értékesítésből befolyó összeget a Mátyás-templom felújítására fordítja a plébánia, amely többek között vállalta, hogy finanszírozza a turisztikai információs pult kitelepítését a templom területéről.

Ugyancsak a plébániának kell felújíttatnia a harangokat, ezt ugyanis nem finanszírozza az állam - mondta az intézmény muzeális gyűjteményének vezetője.

A lebontott cserepek helyére is Zsolnay-gyártásúak kerülnek, amelyek jobb minőségűek, és jobban hasonlítanak az eredetiek színére - fűzte hozzá Mátéffy Balázs.

Hanganyag: Németh Zoltán

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Baj van a szomszédban, tömegével szerelnek le a rendőrök

Hatalmas a rendőrhiány Szlovákiában. Szeptember 30-án járt le a felmondások beadásának határideje azok számára, akik még idén távozni akarnak a testületből. A belügyminisztériumnak nem sikerült megakadályoznia a rendőrök tömeges távozását. Az év végéig 1800-2000 rendőr szerelhet le, ami olyan helyzetet teremthet, amit már a lakosság is megérezhet a hétköznapokban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.03. csütörtök, 18:00
Kovács Ákos
Kossuth-díjas zeneszerző, előadóművész
Lefordultak a tőzsdék

Lefordultak a tőzsdék

Ma reggel az ázsiai tőzsdéken alapvetően felemás a hangulat, nagy negatív fordulat látható azonban a kínai ingatlanfejlesztőknél. Európában ezt követően rossz a hangulat, míg Amerikában kisebb esés várható. Gazdasági esemény szempontjából idehaza nem várható fontosabb közlés, külföldön azonban az amerikai elbocsátások alakulására lesz érdemes figyelni, illetve az ipari rendelésállományra vonatkozó adatokra.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×